Placuszki jogurtowe z jabłkami
To najlepsze śniadanie mojej córki. A i Ja uwielbiam czasem zjeść takie placuszki.
Ja do placuszków dodałam plasterki jabłek ale spokojnie można je zrobić bez. niczego
Składniki na 16 sztuk
250 g jogurtu naturalnego
1 łyżka masła, roztopionego
2 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
170 g mąki pszennej typ 450
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Jabłko obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone jabłka posypać odrobiną cynamonu. Jogurt wymieszać z jajkami i masłem za pomocą rózgi. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto im krócej mieszane tym bardziej bardziej placki będą puszyste. Na patelni na średnim ogniu rozgrzać masło klarowane lub olej kokosowy. Na patelnię nakładać po 1 czubatej łyżce ciasta i nieco rozpłaszczyć, ułożyć plasterki jabłka i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Jeden komentarz
Nati369
Idealne dla niejadka! ? A i inni przyjdą i chętnie jedzą ??