Kotlety drobiowe z kaszą jaglaną

Kotleciki drobiowe z kaszą jaglaną to świetne danie dla dzieci jak i dla dorosłych. Ja podałam je z sosem jogurtowo- koperkowym. Moja córka je uwielbia i chętnie zjada konkretną porcję na obiad 🙂

 Składniki na 10 szt:

500 g mielonego mięsa drobiowego (z kurczaka bądź indyka)
100g g kaszy jaglanej,
2 jajka,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
2 łyżki koperku,
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
3cm kawałek pora
sól i pieprz,
mąka kukurydziana do panierowania (może być bułka tarta lub mąka pszenna)
2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przepłukać wodą na sitku, następnie ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
Do miski włożyć mielone mięso, ugotowaną kaszę, jajka, natkę, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony w półksiężyce por. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka można dodać pół łyżki bułki tartej
Z masy uformować 10 lekko spłaszczonych kotletów. Obtoczyć je w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor.
Usmażone kotleciki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Podajemy z sosem jogurtowo- koperkowym lub same.
 *wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata

Smacznego.

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!