Podudzia z kurczaka z warzywami
Podudzia z kurczaka pieczone na warzywach podałam z ryżem i zieloną sałatą. Pyszne lekkie i zdrowe danie.
Składniki na mięso:
6 szt podudzia z kurczaka
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
sól i pieprz
2 łyżki oleju
Sos warzywny:
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
250 g pieczarek
1/2 pora (jasnozielonej części)
1 średnia marchewka
2 łyżki oleju
1 cebula
1 ząbek czosnku
400 ml passaty pomidorowej lub pomidory z puszki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
soli
pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
10 pomidorków koktajlowych
Dodatkowo:
szczypiorek
Przygotowanie:
Podudzia z kurczaka osuszyć, doprawić solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać olej i ułożyć mięso. Smażyć z każdej strony na złoty kolor, zdjąć na talerz i odstawić na bok.
Papryki umyć i usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w większą kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Pieczarki umyć i pokroić w większą kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Por pokroić w półksiężyce.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć aż się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 10 sekund. Następnie dodać pokrojone pieczarki i chwilę podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy i passatę pomidorową. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i papryką słodką
Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć pokrojone papryki, marchewkę, pora. Warzywa zalać sosem pomidorowym z pieczarkami. Na wierzchu ułożyć obsmażone wcześniej podudzia z kurczaka i pomidorki koktajlowe.
Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia 1-1,5 godziny. Po upieczeniu posypać szczypiorkiem.
Podawać z ryżem i sałatą.
2 komentarze
Marta
Lekkie, zdrowe danie, które łatwo można przygotować. Jest to nie tylko smaczny posiłek, ale też idealny sposób na to jak uzupełnić niedobór żelaza, oczywiście dla osób jedzących mięso.
Cafe Silesia
Staram się co jakiś czas coś nowego wdrożyć do swojej kuchni. Chętnie i ten przepisy wypróbuje