Naleśniki czekoladowe z kremem orzechowym i karmelizowaną gruszką

Naleśniki czekoladowe to naleśniki na bogato i nie dla fit fanów 🙂 Są słodkie mimo, że w cieście nie ma grama cukru. Karmelizowana gruszka z cynamonem i ekstraktem z wanilii pasuje tu idealnie.

 Składniki na 10 szt:

2 szt jajka
0,5 l mleka 3,2%
szczypta soli
180 g mąki pszennej
1 łyżka kakao gorzkiego
2 łyżki oleju kokosowego (1 łyżka do ciasta, 1 łyżka do smażenia)
1 szt gruszka
 3 łyżeczki cukru

odrobina cynamonu
2 łyżki masła
krem orzechowy typu Nutella

Przygotowanie:

 Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksować. Odstawić na 20-30 minut, a w tym czasie skarmelizować gruszki. Owoce bieramy, kroimy na ósemki i wykrawamy gniazda nasienne. Masełko roztapiamy na patelni dodając cukier i cynamon. Kiedy masło się roztopi wykładamy na patelnie gruszki i dodajemy łyżkę ekstraktu z wanilii. Dusimy około 10 minut w maśle obracając gruszki tak by były skarmelizowane z każdej strony.
Usmażone naleśniki smarujemy kremem orzechowym, na naleśnikach układamy karmelizowane gruszki. Naleśniki zawijamy w koperty lub trójkąty.

*Wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata

Smacznego!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze