Naleśniki czekoladowe z kremem orzechowym i karmelizowaną gruszką
Naleśniki czekoladowe to naleśniki na bogato i nie dla fit fanów 🙂 Są słodkie mimo, że w cieście nie ma grama cukru. Karmelizowana gruszka z cynamonem i ekstraktem z wanilii pasuje tu idealnie.
Składniki na 10 szt:
2 szt jajka
0,5 l mleka 3,2%
szczypta soli
180 g mąki pszennej
1 łyżka kakao gorzkiego
2 łyżki oleju kokosowego (1 łyżka do ciasta, 1 łyżka do smażenia)
0,5 l mleka 3,2%
szczypta soli
180 g mąki pszennej
1 łyżka kakao gorzkiego
2 łyżki oleju kokosowego (1 łyżka do ciasta, 1 łyżka do smażenia)
1 szt gruszka
3 łyżeczki cukru
odrobina cynamonu
2 łyżki masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
krem orzechowy typu Nutella
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksować. Odstawić na 20-30 minut, a w tym czasie skarmelizować gruszki. Owoce bieramy, kroimy na ósemki i wykrawamy gniazda nasienne. Masełko roztapiamy na patelni dodając cukier i cynamon. Kiedy masło się roztopi wykładamy na patelnie gruszki i dodajemy łyżkę ekstraktu z wanilii. Dusimy około 10 minut w maśle obracając gruszki tak by były skarmelizowane z każdej strony.
Usmażone naleśniki smarujemy kremem orzechowym, na naleśnikach układamy karmelizowane gruszki. Naleśniki zawijamy w koperty lub trójkąty.
*Wpis powstał we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata
2 komentarze
Ewa W
jesienne klimaty, uwielbiam naleśniki !
Zuza
bomba kaloryczna, ale jaka pyszna!