Kruche rurki z bitą śmietaną i curdem
Rurki to smak mojego dzieciństwa. Mama zawsze piekła je z kremem budyniowym. Trzeba jednak mieć metalowe rurki aby je upiec. Ja dziś nadziałam je podwójnie. Jedną część bitą śmietaną i lemon curdem, drugą część natomiast bitą śmietaną i curdem malinowym. Wyszło niebo w gębie! A do tego zaparzyłam dzbanuszek herbaty RichMont Raspberry Pear i to było już dopełnienie smaku.Przepis na kruche ciasto zaczerpnęłam z bloga www.mojewypieki.com
Składniki (na 60szt.):
500 g mąki pszennej
250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
250 g kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli
250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
250 g kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli
Przygotowanie:
Ciasto półkruche szybko zagnieść, do dokładnego połączenia się składników. Schłodzić w lodówce, owinięte w folię, przez około 60 minut. Wyjąć z lodówki, a następnie podsypując lekko mąką – rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Gotowe upieczone rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić na metalowej kratce
Bita śmietana:
600ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 szt usztywniacza do śmietany
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, usztywniaczem i ekstraktem z wanilii.
Dodatkowo:
4 łyżki lemon curd (przepis tutaj)
4 łyżki raspberry curd (przepis tutaj)
Lemon i Raspberry curd wkładamy pojedynczo do rękawa cukierniczego i cienką końcówką szprycujemy rurki cienko przez całą długość. Ja zrobiłam po połowie z każdego smaku. Zmieniamy końcówkę na większą a rękaw uzupiełniamy bitą śmietaną. Szprycujemy do końca.
11 komentarzy
pysznie czy przepysznie
Mała podpowiedź: najlepiej ściąga się je, jak tą węższą stroną pionowo stukniesz o blat. Same wyskakują 😉
pysznie czy przepysznie
One szybko stygną, trochę niech przestygną i możesz dalej nawijać. Ja takie letnie już nawijam.
Paulina Wewior
Przepis jest na 60 rurek a ja mam 20 blaszek. Czy jak upiekę pierwsze 20 muszę poczekać aż ostygną i dopiero ściągać rurkę z blaszki czy mogę ściągać od razu i nabijać następne?
pysznie czy przepysznie
w razie problemów służę pomocą 🙂
Paulina Wewior
Monia biore sue2za robuenie rurek?
Anonimowy
Uwielbiam rurki obojętnie z jakim kremem twoje wyglądają rewelka. ������������
Klaudia
Witam, czy mogę rurki upiec tydzień przed imprezą, a nadziać je dzień przed ?
pysznie czy przepysznie
lecę po jedną 🙂
pysznie czy przepysznie
Lekkie a jakże smaczne! 🙂
Ervisha
Konkretna dawka słodyczy xD
Zuza
ruuurkiiiii mniaaaam!