Kotlety ziemniaczane, chrupiące i puszyste
Kotlety ziemniaczane to coś w stylu placków ziemniaczanych ale z gotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę. Ja dziś podałam je z sosem grzybowym ale równie dobrze smakować będą z jogurtem, sosem czosnkowym czy łososiem wędzonym.
Składniki na 7 szt:
500g ziemniaków (mącznych o dużej zawartości skrobi)
35g mąki pszennej
15g mąki ziemniaczanej
sól
bułka tarta (do panierowania)
olej ryżowy (do smażenia)*
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i odmierz potrzebną ilość. Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
Ziemniaki odcedź dokładnie i jeszcze gorące przeciśnij przez praskę. Odstaw w chłodne miejsce najlepiej na szerokiej misce aby cała woda odparowała.
Kiedy ziemniaki są już wychłodzone dodaj oba rodzaje mąki, sól i widelcem mieszaj aż do momentu kiedy mąka całkowicie zostanie wymieszana z ziemniakami. Łyżką nakładaj na dłonie porcję i formuj dłońmi kotlety. Obtocz w bułce. Na patelni rozgrzej olej (powinno go być tyle aby przykrył kotlety do połowy ich wysokości). Smaż z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor. Podawaj jeszcze gorące.
Podawaj z sosem grzybowym, pieczarkowym, jogurtem lub sosem czosnkowym.