Ziemniaki faszerowane zapiekane
Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem to bardzo sycące danie. Aromatycznie pachną czosnkiem i ziołami. Danie to zapiekane jest w piekarniku.
Idealnie pasuje do nich jogurtowy sos czosnkowy.
Składniki dla 2 osób:
5 szt ziemniaków w łupinach (średniej wielkości)
1 szt szalotki
1 ząbek czosnku
150g boczku wędzonego
50g sera cheddar lub ementalera
1 jajko
50g parmezanu
2 łyżki masła klarowanego*
pieprz
1 łyżka szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sos czosnkowy:
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 mały ząbek czosnku
pieprz
koperek
Przygotowanie:
Ziemniaki ze skórką dobrze umyć, ugotować je w mundurkach, przekroić na połowę i wydrążyć miąższ.
Boczek pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Boczek Wyjąć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć drobno posiekaną szalotkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać wydrążony miąższ z ziemniaków. Krótko podsmażyć. Całość przełożyć do miski i dodać boczek. Następnie wbić jajko i zetrzeć na dużych oczkach ser cheddar. Dodać zioła, sól, pieprz i całość wymieszać.
Wydrążone ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i nadziewać farszem. Nadziane ziemniaki posypać startym parmezanem i zapiec w 190 stopniach przez 20 min.
Sos czosnkowy:
Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koperek.
*wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata |
Jeden komentarz
Karolina Lewandowska
No to mam pomysł na jutrzejszy obiad 😉