Krem malinowy, czyli raspberry curd

Raspberry Curd to mocno malinowy krem na bazie jajek i malin. Jest g艂adki bez pestek i grudek. Ja uwielbiam go z nale艣nikami ale ma szerokie zastosowanie, tj. jako wype艂nienie do tart, tarteletek, babeczek lub jako korona na bezie 馃檪 

 Sk艂adniki na 1 szkl:

130 g malin (艣wie偶ych lub mro偶onych)
1 艂y偶ka soku z cytryny
1 szt jajka
1szt 偶贸艂tka
50 g drobnego cukru do wypiek贸w
40 g mas艂a

Przygotowanie: 

 Do garnuszka przesypa膰 maliny, doda膰 cukier. Doprowadzi膰 do wrzenia i pogotowa膰, przez chwil臋, a偶 puszcz膮 sok i zaczn膮 si臋 rozpada膰. Przecedzi膰 przez sitko, by pozby膰 si臋 pestek i otrzyma膰 malinow膮 pulp臋. Przestudzi膰.
Do niewielkiego garnka wla膰 wody. Na garnek postawi膰 misk臋 i wod臋 zagotowa膰. Do miski doda膰 jajko, 偶贸艂tko i cukier. Ca艂o艣膰 roztrzepa膰 r贸zg膮. Po chwili doda膰 mas艂o i malinow膮 pulp臋 oraz sok z cytryny. Ca艂o艣膰 ca艂y czas energicznie miesza膰 a偶 krem zacznie g臋stnie膰. Powinien mie膰 konsystencj臋 budyniu. Przechowywa膰 w lod贸wce ok 2 tyg.

Smacznego!!!

Udost臋pnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz