Kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką
Odkąd zobaczyłam to ciasto na Kwestia Smaku, chciałam je zrobić. Już wiem że będzie to ciasto które będę powtarzać bo jest warte. Szybko znika bo jest rewelacyjne.
Składniki na blachę: 26x36cm:
Kruchy spód
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
200 g masła, zimnego
50 g cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka (białka zachować do bezy)
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
200 g masła, zimnego
50 g cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka (białka zachować do bezy)
Rabarbar
750 g rabarbaru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 słoiczek (200 g) konfitury malinowej
750 g rabarbaru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 słoiczek (200 g) konfitury malinowej
Beza
4 białka
200 g drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 białka
200 g drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Kruchy spód: Mąki przesiać do miski, dodać drobno pokrojone zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Miksować mieszadłem do ciasta kruchego lub rozcierać palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto.
Rozwałkować lub wylepić nim formę o wymiarach ok. 26 x 36 cm uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut.
Rozwałkować lub wylepić nim formę o wymiarach ok. 26 x 36 cm uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut.
Rabarbar: Rabarbar opłukać, osuszyć i odciąć liście, łodygi pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszać. Następnie zgrubnie wymieszać z połową konfitury.
Beza: Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając cukier cały czas ubijać na wysokich obrotach miksera. Ubijać jeszcze przez 2-3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i miksować przez pół minuty.
Podpieczony spód posmarować resztą konfitury, wyłożyć rabarbar, na wierzch położyć bezę i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temp. do 60 stopni i włączyć nawiew (termoobieg), w ten sposób suszyć bezę przez dodatkowe 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pokroić na porcje.
Jeden komentarz
Marta
Upiekłam przed chwilą i jestem zachwycona smakiem. Bardzo łatwy przepis, polecam każdemu! Nie za słodkie, nie za kwaśne, extra ! ?