Lekka sałatka z makaronem, fetą i dresingiem jogurtowym
Lubię sałatki z makaronem bo może to być też zamiennik obiadu. Sos do sałaty na bazie jogurtu z dodatkiem miodu i czosnku to strzał w 10 i pasuję idealnie do tej sałatki.
Składniki:
250g makaronu kolanka
150g sera feta
1/2 pęczka grubego szczypiorku
1/2 paryki żółtej
4-5 ogórków konserwowych
2 małe główki sałaty rzymskiej
Sos do sałatki:
200g jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
1/2 ząbka czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente, odsączyć i wystudzić.
Szczypiorek umyć i pokroić. Paprykę i ogórki pokroić w grubszą kostkę. Sałatę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie porwać na mniejsze kawałki. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie świeże dodatki dodać do makaronu.
Jogurt wymieszać z miodem, solą, pieprzem i połową przeciśniętego przez praskę czosnku.
Sałatkę polać sosem i wymieszać. W razie potrzeby jeszcze doprawić solą i pieprzem.