Chlebek bąbelkowy z masłem ziołowym
Chlebek bąbelkowy z masłem ziołowym to fantastyczny dodatek do grillowych potraw. Chlebek w postaci małych kuleczek z masłem ziołowym jest bardzo aromatyczny a odrywanie kolejnych kuleczek to sama przyjemność.
Składniki na formę o śr 30 cm:
300 ml wody
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
500 g mąki pszennej typ 550 lub 650
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Masełko ziołowe:
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
Dodatkowo:
1 żółtko+ 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Letnią (nie gorącą!) wodę wymieszać z drożdżami i cukrem. Całość przelać do misy miksera, dodać oliwę, sól i mąkę oraz suszone przyprawy. Ciasto wyrabiać hakiem lub ręcznie ok 10 min. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godz aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na równe porcje o wadze 15 g. Każdą porcję ciasta uformować w kulkę.
Kulki ułożyć na płaskiej blaszce do pieczenia w małych odstępach.
Piekarnik nagrzać do 180*C z termoobiegiem.
Tak przygotowany chlebek odstawić do wyrośnięcia na 30-40 min. Chlebek przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Chlebek piec 20-25 min. Nie zalecam piec dłużej, bo chlebek wyjdzie twardy z wierzchu.
Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę. Całość smażyć ok 10-15 sek aby czosnek stracił smak surowizny. Jeszcze gorący chlebek posmarować ciepłym masłem ziołowym.
Najlepiej smakuje przygotowany na świeżo.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam dostępne video z przygotowania