Chlebek bąbelkowy z masłem ziołowym

Chlebek bąbelkowy z masłem ziołowym to fantastyczny dodatek do grillowych potraw. Chlebek w postaci małych kuleczek z masłem ziołowym jest bardzo aromatyczny a odrywanie kolejnych kuleczek to sama przyjemność.
Składniki na formę o śr 30 cm:

300 ml wody

25 g drożdży 

1 łyżeczka cukru

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka soli

500 g mąki pszennej typ 550 lub 650

1/2 łyżeczki suszonego oregano

1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Masełko ziołowe:

1 łyżka masła

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 ząbek czosnku

Dodatkowo:

1 żółtko+ 1 łyżka mleka

Przygotowanie:

Letnią (nie gorącą!) wodę wymieszać z drożdżami i cukrem. Całość przelać do misy miksera, dodać oliwę, sól i mąkę oraz suszone przyprawy. Ciasto wyrabiać hakiem lub ręcznie ok 10 min. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godz aż podwoi objętość. 

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na równe porcje o wadze 15 g. Każdą porcję ciasta uformować w kulkę. 

Kulki ułożyć na płaskiej blaszce do pieczenia w małych odstępach.

Piekarnik nagrzać do 180*C z termoobiegiem. 

Tak przygotowany chlebek odstawić do wyrośnięcia na 30-40 min. Chlebek przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Chlebek piec 20-25 min. Nie zalecam piec dłużej, bo chlebek wyjdzie twardy z wierzchu. 

Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę. Całość smażyć ok 10-15 sek aby czosnek stracił smak surowizny. Jeszcze gorący chlebek posmarować ciepłym masłem ziołowym. 

Najlepiej smakuje przygotowany na świeżo. 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam dostępne video z przygotowania

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!