Rogale maślane
Pyszne, puszyste, maślane rogale. Do konfitury czy twarogu. Jestem nimi zachwycona!
Można upiec w kształcie bułek ale ta forma jednak bardziej mi odpowiada.
Składniki na 12 sztuk:
580 g mąki pszennej
2 jajka
1,5 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
250 ml letniego mleka
70 g masła, roztopionego
20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
Dodatkowo:
2 jajka
1,5 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
250 ml letniego mleka
70 g masła, roztopionego
20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
Dodatkowo:
50 g masła, roztopionego
1 jajko do posmarowania
mak do posypania
1 jajko do posmarowania
mak do posypania
Przygotowanie:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, z których uformować kulki. Każdą z nich rozwałkować na owalny placuszek o długości około 20 cm. Placuszek posmarować niewielką ilością masła. Zwinąć, jak naleśnika, wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć końce razem na kształt rogalików. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 – 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej – powinny podwoić objętość).
Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 – 25 minut. Studzić na kratce.
Jeden komentarz
Iza
Rogale przepyszne nawet na drugi dzień .