Zupa ogórkowa na żeberkach
Zupa ogórkowa na żeberkach to ulubiona zupa w Naszym domu. Do zupy koniecznie starte na grubych oczkach ogórki, podsmażone na maśle, to niepowtarzalny smak.
Składniki:
300 g żeberek wieprzowych lub wołowych
1,5- 2 litry wody
1,5 łyżeczki soli
pieprz
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
130 g selera
130 g marchewki
60 g pietruszki
50 g pora (jasnozielona część)
2 średnie ziemniaki
1 łyżka masła
200 g ogórków kiszonych
30 ml śmietany kremówki 30%
świeży koperek
Przygotowanie:
Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Por pokroić w cienkie paski. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę zbliżoną do pozostałych warzyw.
Żeberka opłukać, zalać wodą i zagotować na średnim ogniu. Zebrać szumowiny, dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i gotować około 40 min.
Do garnka dodać wszystkie pokrojone warzywa oprócz ogórków. Gotować ok 10. Na patelnie włożyć 1 łyżkę masła i starte ogórki. Smażyć na średnim ogniu do momentu aż odparuje z nich woda. Dodać do garnka.
Do naczynia odlać ok 300 ml zupy (uważając aby nie zmiksować liści i ziela), dodać śmietanę i zmiksować blenderem. Wlać ponownie do garnka z zupą, wymieszać, to zagęści delikatnie zupę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Zupa ogórkowa na żeberkach najlepiej smakuje ze świeżym koperkiem. Ugotowane żeberka można obrać, pokroić i dodać do zupy lub obsmażyć na chrupiąco na patelni. Jeśli zupa okaże się mało kwaśna można dodać soku z kiszonych ogórków.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
2 komentarze
Ania
Najlepsza ogórkowa! Przepyszna ❤️
Rafał
Najlepsza zupa ogórkowa :*