Leczo
Leczo można zrobić z kawałkami podsmażonej dobrej jakości kiełbasy lub wegetariańskie tylko z warzywami. Ja jednak wolę wersję mięsną, bo jest syta i mąż z apatytem prosi o dokładkę.
Składniki na:
2-3 szt kiełbasy (wiejskiej, węgierskiej itp.)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1/2 papryki żółtej1/2 papryki zielonej
2 łyżki oleju
1 kg świeżych pomidorów
sól
pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w mniejsze kawałki. Pieczarki umyć i pokroić w takie same kawałki jak papryka. Pomidory naciąć i zalać wrzątkiem, pozostawić3 minuty po czym zdjąć z nich skórkę. Pokroić w kostkę.
Kiełbasę pokroić w półplasterki.
W garnku rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną kiełbasę, do momentu aż zacznie się rumienić. Następnie dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć 15 sekund, po czym dodać pokrojone pomidory, pokrojoną paprykę, pieczarki. Całość smażyć 5 min. Dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusić bez przykrycia przez 20-30 min aż warzywa będą miękkie a sos nieco odparuje
Leczo podawać z bagietką, posypane natką pietruszki.
Jeden komentarz
Agatka
A jakbym chciała dodać do tego cukinie to ile bym musiała dodać aby nie przesadzić? Pozdrawiam 😉