Calzone

Największym fanem calzone jest mój mąż. Może wrzucić do środka co tylko ma w lodówce. To jego Calzone jest zawsze wypełnione po brzegi. Ja, osobiście wolę parę składników, które idealnie współgrają w całość. Calzone to nic innego jak ciasto drożdżowe, wypełnione sosem do pizzy i różnymi składnikami. 


Składaniki na ok 6 szt:
25 g drożdży

150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy lub  roztopionego masła

Sos pomidorowy:
400 g Passaty pomidorowej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
200 ml wody
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 cebula
10 listków bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
¼ łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:
200g startego żółtego sera typu gouda

10 oliwek zielonych
150 g szynki
100 g pieczarek
1 cebula czerwona

1/2 papryki czerwonej

 

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotować sos który po zagotowaniu musi całkowicie przestygnąć.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Do garnka dodać masło i oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek i krótko podsmażyć. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i smażyć około minutę. Do garnka dodać pozostałe składniki i gotować na najmniejszej mocy palnika przez ok. 60 min co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Sos można zamrozić.
Kiedy po użyciu sosu do calzone, coś nam zostanie można zamrozić do ponownego użycia na pizze lub calzone.Wodę podgrzać i rozpuścić w nim drożdże.Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając oliwę. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 40 minut)

Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na suchej patelni do odparowania wody.

Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na cienki placek. Wykrawać koła (ja używam miseczki do obrysowania). Na każde koło rozsmarować łyżkę sosu pomidorowego i układać pokrojone w paski składniki.
Krążki zwinąć na pół i zakleić brzegi tak jakby sklejało się pieroga. Dokładnie docisnąć i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego pieroga posmarować z góry rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni i piec ok. 20 min do delikatnego zezłocenia. Calzone można podawać z sosem czosnkowym.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

5 komentarzy