Mini bułeczki

Bułeczki robią świetne wrażenie na stole i są idealnym dodatkiem do sałaty, carpaccio czy zup. Ja uwielbiam je za to, że każda smakuje inaczej dzięki posypkom. Przygotujcie je na wielkanocne śniadanie a oczarują rodzinkę.

Składniki:

 600 g mąki pszennej
110 g masła
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
250 ml wody
100 ml mleka
Ziarna do obtoczenia:
2 łyżki maku
2 łyżki sezamu jasnego
2 łyżki pestek dyni, posiekane
2 łyżki czarnuszki
1 jajko+ 1 łyżka mleka  do posmarowania

Przygotowanie:

 Mąkę odmierzyć i przesiać. Drożdże utrzeć z cukrem i dodać 3 łyżki mąki oraz letnie mleko. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia zaczynu na około 15 min.

Do letniej wody dodać masło i mieszać do momentu aż się rozpuści.
Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodać do miski z mąką i wymieszać, dodając stopniowo ciepłą wodę z masłem. Zagnieć i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godziny do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni a do środka wstawić metalowe naczynie napełnione wodą. Dzięki temu bułeczki będą chrupiące.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat. Podzielić na równe części. Ja odważyłam każdą cześć dzięki czemu każda bułeczka ważyła 30 gram.
Uformować równe bułeczki, zanurzyć do połowy w jajku wymieszanym z mlekiem a następnie w ziarnach. Każdą bułkę w innych ziarenkach.

Blachę w bułeczkami przykryć ręcznikiem i odstawić na około 30min – bułeczki muszą napuszyć się i podwoić swoją objętość.

 Piec 20-25 minut, aż bułeczki ładnie się zarumienią.

 

Smacznego!!!

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz