Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i pomidorem
Zaczyna się sezon na wszystko „młode” 🙂 Młode ziemniaki, młoda kapusta, ogóki i co tylko dusza pragnie. Młoda kapusta zasmażana to nasza ulubiona i pojawia się na obiad dość często żeby się nią nacieszyć i najeść. Zawsze wybieram te główki które przy nacisku są miękkie i nie zbite w twardą główkę. One są najlepsze.Dziś przedstawię Wam mój sposób na kapustę.
Składniki:
1 główka młodej kapusty (moja ok. 800g)
1 średni pomidor, obrany ze skórki
1 mała cebula
50g masła
1 łyżeczka soli
pieprz świeżo mielony
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
1 pęczek koperku
Przygotowanie:
Kapustę obrać z pierwszych mocno zielonych liści, następnie przekroić na pół i wyciąć twardy głąb.
Kapustę poszatkować na grubsze paski.
Poszatkowaną kapustę przełożyć do miski i zalać wrzątkiem, aż woda całkowicie pokryje kapustę. Pozostawić tak na około 10 min. Po tym czasie kapustę odcączyć na sicie.
Cebulkę pokroić w drobną kostkę.
W garnku rozpuścić masło i dodać cebulę, przesmażyć po czym dodać odsączoną kapustę, pokrojonego w kostkę pomidora i przyprawy, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny. Dusić na małym ogniu około 20 min, raz po raz mieszając. Gdy woda wypruje a kapusta okaże się nadal twarda, można podlać wodą i nadal dusić do miękkości. Na koniec dodać posiekany koperek i doperwić jeszcze solą i pierzem wedle uznania.
Jeden komentarz
Anonimowy
Uwielbiam pyszny dodatek do młodych zinicków. ��