Pączki serowe

Pączki serowe – szybkie i mega proste. Pulchne i delikatne z nutą cytryny i cynamonu.
Uwielbiam je. Można je również nadziać powidłami, budyniem lub kremem czekoladowym.

Składniki na ok. 40 szt:

2 jajka
50 g cukru
1 cukier ze skórką cytrynową lub skórka starta z 1/2 wyszorowanej cytryny
250 g mąki pszennej  typ 450
250 g serka twarogowego typu „Mój ulubiony”
50 g mąki ziemniaczanej
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Dodatkowo:

1 l oleju roślinnego
100 g cukru +1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier ze skórką cytrynową i ubijać mikserem na jasną masę.
Mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną wymieszać.
Do ubitej masy jajecznej dodać serek oraz wymieszane mąki z proszkiem oraz sól. Całość wymieszać tylko do połączenia.Do garnka wlać olej i na średnim ogniu rozgrzać. Stopień rozgrzania najlepiej sprawdzić drewnianą łyżką zamaczając ją w oleju, jeśli zaczną pojawiać się bąbelki to znak, że można już wkładać porcje ciasta.
Za pomocą małej łyżeczki nakładać porcje ciasta i smażyć na złotobrązowy kolor ok 2-3 min.Usmażone pączki serowe wykładać na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
Cukier wymieszać z cynamonem i obtoczyć w nim lekko ciepłe pączki.

Smacznego!!!Pączki serowe, mini pączki, pączusie, pączki bez nadzienia,

Pączki serowe, mini pączki, pączusie, pączki bez nadzienia,

Zapraszam na mój Instagram!
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

4 komentarze