Paluchy drożdżowe z sezamem

Odkąd odkryłam te paluchy robię je przynajmniej 2 razy w tygodniu. Uwielbiam je jako dodatek do sałatki czy leczo. 

 

 Składniki na około 20 szt:

375 ml mleka
 25 g drożdży świeżych
 1 łyżeczka cukru
550 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
25 g masła
Dodatkowo:
1 jajko + 1 łyżka mleka
sezam jasny

Przygotowanie:

Mleko podgrzać delikatnie i rozpuścić w nim drożdże i cukier. Mąkę przesiać do miski i dodać 4 łyżki do mleka z drożdżami. Rozczyn odstawić na około 15 min. Masło roztopić i odstawić.
Do pozostałej mąki dodać sól i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiać za pomocą haka do wyrabiania lub rękami pod koniec dodawając roztopione masło. Ciasto wyrabiać około 10 minut. 
Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.
Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Podzielić na 20 równych części. Każdą cześć rękami uformować na podłużną bułkę o długości ok 12-15 cm. Paluchy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do napuszenia. Jajko wymieszać z mlekiem i posmarować wyrośnięte paluchy, następnie obficie posypać jasnym sezamem.
Paluchy włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12-15 minut.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. 
 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!