Rolada drożdżowa z kurczakiem i brokułami

Rolada drożdżowa z kurczakiem i brokułami to ciasto drożdżowe z bogatym farszem. Kremowy kurczak w sosie, brokuły i dużo sera powodują, że ciasto jest wilgotne i smakuje wybornie.

Składniki na 2 szt:

Ciasto:

150 ml wody

100 ml mleka

15 g świeżych drożdży

1/2 łyżeczki cukru

4 łyżki oleju

400 g mąki pszennej typ 550

1/2 łyżeczki soli

Farsz:

1 łyżka oleju

400 g fileta z kurczaka

sól i pieprz

1/2 łyżeczki suszonego oregano

1/2 łyżeczki suszonej bazylii

50 g mascarpone

300 g brokułów

50 g sera mozzarellą lub gouda

Dodatkowo:

1 żółtko+ 1 łyżka mleka

sezam

Przygotowanie:

Letnie mleko i wodę (nie gorące!) wlać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier i wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną oraz sól i olej. Wyrabiać ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego przez 10-15 min aż będzie elastyczne. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godz aż podwoi swoją objętość.

W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Brokuła podzielić na małe różyczki i gotować ok 5 min. Przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć. 

Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka i smażyć aż woda odparuje a mięso zacznie się przypiekać. następnie dodać przyprawy tj. sosze oregano, suszona bazylia, sól i i pieprz. Na sam koniec dodać mascrpone i całość wymieszać. 

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i podzielić na dwie części. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Ciasto najlepiej od razu przełożyć na papier do pieczenia, aby nie było problemu z przeniesieniem gotowej rolady.

Na środek, wzdłuż ciasta wyłożyć odrobinę sera, połowę kremowego kurczaka, ułożyć połowę podgotowanych brokułów i posypać odrobiną sera. Po dwóch bokach ciasta nacinać brzegi nożem do pizzy lub radełkiem  tworząc paski, środek pozostawić w całości. Zawinąć paski do środka na zakładkę, delikatnie docisnąć łączenia. 

Z kolejną roladą postępować tak samo. 

Rolady posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. Rolady piec w nagrzanym do 180*C góra- dół piekarniku przez 40-50 min. 

Podawać na ciepło lub na zimno. 

 

 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!