Penne z mięsem mielony i pomidorkami koktajlowymi
Penne z mięsem mielonym i pomidorkami koktajlowymi to propozycja obiadu w 30 min. Jest pysznie i sycąco a przede wszystkim szybko. Za miast makaronu penne możemy dać obojętnie jaki tylko mamy ochotę.
Składniki dla 4 osób:
500g makaronu penne
270g pomidorków koktajlowych
400g mięsa mielonego
100g koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła klarowanego*
1/2 szt cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
sól
pieprz
parmezan tarty
Przygotowanie:
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, al dente.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła. Cebulę zeszklić i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć i dodać mięso mielone. Gdy mięso już się podsmaży, dodać przekrojone na pół pomidorki i koncentrat pomidorowy. Podsmażyć razem około 5 min. Dodać wszystkie przyprawy tj. bazylia, oregano, sól i pieprz. Całość wymieszać. Sos wymieszać z makaronem. Podawać posypany parmezanem.
*w przepisie zostały użyte produkty ze sklepu Kuchnie Świata