Sałatka makaronowa
Do tej sałatki makaronowej możemy użyć obojętnie jakiego rodzaju makaron. Mogą być to również tortellini. Sałatka najlepiej smakuje po 1-2 godz w lodówce. Najlepiej wyjęta 15 min przed spożyciem.
Składniki:
250g makaronu
100g szynki drobiowej
100g sera żółtego gouda
100g cebulki marynowanej
100 g papryki konserwowej bez skórki
6 szt ogórków konserwowych
6 szt ogórków konserwowych
1 łyżka siekanego koperku
1 łyżka siekanego szczypiorku
1,5 łyżki majonezu
1,5 łyżki śmietany 18%
1 mały ząbek czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Szynkę, ser żółty, ogórki i paprykę pokroić w grubszą kostkę. Majonez i śmietanę dokładnie połączyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki połączyć, dodać sos i posiekany koperek i szczypiorek. Dokładnie wymieszać i według smaku doprawić solą i pieprzem.