Pieczone klopsiki z sosem jogurtowo- koperkowym

Pieczone klopsiki z sosem jogurtowo- koperkowym to delikatne, soczyste kuleczki mięsne a do nich podaję sos na bazie bulionu, jogurtu i koperku. Tworzą idealne połączenie z ryżem i marchewką 🙂
Składniki dla 4 osób:

Klopsiki:

400 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego

1 jajko

2 kromki pieczywa pszennego+ 200 ml mleka

1 łyżka koperku, posiekanego

1 łyżka natki pietruszki, posiekanej

1 łyżeczka posiekanego pora

1 marchewka

1/2 łyżeczki soli

pieprz

Sos jogurtowo- koperkowy:

500 ml bulionu drobiowego

2 łyżki mąki pszennej (ok. 35 g)

30 g masła

2 żółtka

100 g jogurtu naturalnego

1/2 łyżeczki cukru

szczypta gałki muszkatołowej

Sól i biały pieprz

2 łyżki koperku, posiekanego

Przygotowanie:

Klopsiki: Chleb namoczyć w mleku i odcisnąć. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. W misce wymieszać mięso mielone, marchew, namoczony chleb, jajko, posiekany koperek i natkę oraz por. Następnie dodać sól i pieprz. Wyrobić masę.

Arkusz papieru do pieczenia namoczyć, wycisnąć i rozłożyć na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół.

Dłońmi zamoczonymi w ziemnej wodzie formować małe klopsiki i układać na mokrym papierze.

Blaszkę z klopsikami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15-20 min.

Sos: Masło rozpuścić w garnku na bardzo małym ogniu, dodać 2 łyżki mąki i smażyć przez około minutę. Następnie wlewać bulion cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Mieszać aż zacznie bulgotać. Żółtka dokładnie roztrzepać z jogurtem. Dodać 1 chochlę sosu do jogurtu i zahartować go. Wlać całość do sosu energicznie mieszając. Sos zestawić z ognia i doprawić dodając sól, pieprz, odrobinę cukru i gałki muszkatołowej. Na koniec dodać posiekany koperek.

 

 

Zapraszam na Instagram tam video z przygotowania
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze