Babka pistacjowo- pomarańczowa
Babka pistacjowo- pomarańczowa to wilgotna babka o delikatnym posmaku pistacji i pomarańczy. Ma nie tylko przepiękny kolor ale również niezwykły i zaskakująco pyszny smak. Będzie piękną ozdobną wielkanocnego stołu.
Składniki na 22 cm:
3 jajka
150 g cukru drobnego
100 ml oleju rzepakowego
110 g jogurtu naturalnego
100 g pasty pistacjowej
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
260 g mąki pszennej typ 450
12 g proszku do pieczenia (ok.2 łyżeczek)
Polewa z białej czekolady:
200 g białej czekolady
80 g śmietany kremówki 36%
Dodatkowo:
posiekane pistacje
kuleczki zbożowe Callebaut
Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej dlatego należy je wyjąć 2 godz. przed pieczeniem. Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Do misy miksera wybić jajka, dodać cukier oraz pastę pistacjową. Całość ubijać na najwyższych obrotach miksera przez ok. 10 min na puszystą masę. Cały czas ubijając dolewać olej cienką strużką, do połączenia. Następnie dodać jogurt naturalny, skórkę z pomarańczy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.
Formę do babki z kominem wysmarować dokładnie masłem i wysypać mąką. Ciasto przelać do formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym do 180*C góra- dół przez 35-40 min do suchego patyczka. Babkę wyjąć z formy dopiero po 15 min po upieczeniu.
Czekoladę połamać i razem ze śmietaną rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, polać wystudzoną babkę już prawie wystudzoną polewą. Babkę udekorować posiekanymi pistacjami oraz kuleczkami zbożowymi.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
5 komentarzy
Agnieszka
Gdzie można kupić pastę pistacjową?
Agata
Pani Moniko babka jest REWELACYJNA!!!! nigdy mi tak nie smakowała babka. PRZEEEEPYCHOTA!!
Ula
Upiekłam dzisiaj, jest rewelacyjna, puszysta i wilgotna jednocześnie. Ma jednak jedną wadę… znika w oka mgnieniu 🙂
Ika
Upiekłam , jest pyszna . Zastanawiam się , czy zamiast pasty pistacjowej mogę użyć migdałowej z tej samej firmy ?
Monika Molecka
jasne, pasty opcjonalnie można zmieniać 🙂