Pistacjowe tartaletki z frużeliną

Pistacjowe tartaletki z frużeliną to kruche ciasto z dodatkiem zmielonych pistacji wypełnione frużeliną z truskawek i malin, kremem pistacjowym i bitą śmietaną. Tartaletki udekorowałam płatkami jadalnych róż oraz pistacjami. Deser wygląda wykwintnie i elegancko a smakuje jak z wykwintnej cukierni.

Składniki na 8 szt o dł: 15 cm:

150 g mąki pszennej typ 500 lub 450

50 g zmielonych drobno pistacji niesolonych

50 g cukru pudru

1 żółtko

110 g twardego masła 82%

Frużelina:

50 g truskawek świeżych lub mrożonych

80 g malin świeżych lub mrożonych

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody

1/2  łyżeczki żelatyny + 1 łyżka wody

1,5 łyżki cukru

1 łyżka soku z cytryny

Krem:
125 g mascarpone

75 g pasty pistacjowej Pi-nuts

150 ml śmietany 30% lub 36%

2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

100 ml śmietany kremówki

50 g mascarpone

1 łyżka cukru pudru

jadalne płatki róż, do dekoracji

pistacje, do dekoracji

Przygotowanie:

Ciasto: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Obie rozwałkować między dwom arkuszami papieru do pieczenia na grubość 0,5 cm. Schłodzić w lodówce przez 30 min. Z pierwszej części schłodzonego ciasta wycinać spody do tarteletek wycinając ostrą stroną foremki. Ułożyć formy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na spód ułożyć wykrojone wcześniej dna (trzeba robić to w miarę szybko póki ciasto jest schłodzone i sztywne).

Z drugiej części wyciąć paski nieco szersze niż wysokość foremek do tarteletek i wyłożyć boki foremek delikatnie dociskając i docinając łączenie. Tak przygotowane tarteletki razem z blaszką włożyć do lodówki do schłodzenia na ok 2 godz.

Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół

Schłodzone tarteletki wyjąć i przyciąć (w miarę szybkimi ruchami) równo z foremką ostrym nożem. Włożyć blaszkę do nagrzanego do 200*C góra- dół piekarnika i piec przez 5 min, następnie obniżyć temp do 170*C i piec 10-12 min.

Tartaletki wyjąć z foremek dopiero po solidnym wystudzeniu wyciskając je od spodu w górę.

Frużelina: Owoce włożyć do garnka z cukrem i podgrzewać aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Zdjąć z palnika i dodać cytrynę i napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i odstawić do wystudzenia.

Krem pistacjowy: Schłodzony mascarpone wymieszać z pastą pistacjową. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i dodać do masy pistacjowej z mascarpone. Całość dokładnie i delikatnie połączyć.

Składanie: Frużelinę przełożyć do rękawa cukierniczego, ociąć róg i wypełnić dna tartaletek. Krem pistacjowy przełożyć również do rękawa i wypełnić tartaletki z równo z brzegiem i wyrównać nożem.

Na końcu ubić schłodzoną śmietanę, mascarpone i cukier puder na gęsty krem i również włożyć do rękawa cukierniczego z płaską, ozdobną końcówką, wyciskać na środek każdej tartaletki ozdobny szlaczek. Tartaletki udekorować płatkami róż i pistacjami.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam video z przygotowania
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

6 komentarzy

  • Goska

    Mega odjazd zobaczyłam i muszę zrobić, czy można zrobić tartę z tych składników np. w foremce 25 cm co Pani zaleca, oczywiście malutkie słodycze wyglądają super ale tak pytam z ciekawości . Pisze Pani o 8 sztukach ale te foremki są inne niż standardowe więc zastanawiam się nad proporcjami bo nie mam takich cudnych foremek z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam 🙂

  • Monia

    Cz krem jest na tyle gęsty, że można go użyć do dekoracji babeczek? Czy trzeba zwiększyć ilość mascarpone?