Pistacjowe tartaletki z frużeliną
Pistacjowe tartaletki z frużeliną to kruche ciasto z dodatkiem zmielonych pistacji wypełnione frużeliną z truskawek i malin, kremem pistacjowym i bitą śmietaną. Tartaletki udekorowałam płatkami jadalnych róż oraz pistacjami. Deser wygląda wykwintnie i elegancko a smakuje jak z wykwintnej cukierni.
Składniki na 8 szt o dł: 15 cm:
150 g mąki pszennej typ 500 lub 450
50 g zmielonych drobno pistacji niesolonych
50 g cukru pudru
1 żółtko
110 g twardego masła 82%
Frużelina:
50 g truskawek świeżych lub mrożonych
80 g malin świeżych lub mrożonych
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody
1/2 łyżeczki żelatyny + 1 łyżka wody
1,5 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
Krem:
125 g mascarpone
75 g pasty pistacjowej Pi-nuts
150 ml śmietany 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
100 ml śmietany kremówki
50 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
jadalne płatki róż, do dekoracji
pistacje, do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Obie rozwałkować między dwom arkuszami papieru do pieczenia na grubość 0,5 cm. Schłodzić w lodówce przez 30 min. Z pierwszej części schłodzonego ciasta wycinać spody do tarteletek wycinając ostrą stroną foremki. Ułożyć formy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na spód ułożyć wykrojone wcześniej dna (trzeba robić to w miarę szybko póki ciasto jest schłodzone i sztywne).
Z drugiej części wyciąć paski nieco szersze niż wysokość foremek do tarteletek i wyłożyć boki foremek delikatnie dociskając i docinając łączenie. Tak przygotowane tarteletki razem z blaszką włożyć do lodówki do schłodzenia na ok 2 godz.
Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół
Schłodzone tarteletki wyjąć i przyciąć (w miarę szybkimi ruchami) równo z foremką ostrym nożem. Włożyć blaszkę do nagrzanego do 200*C góra- dół piekarnika i piec przez 5 min, następnie obniżyć temp do 170*C i piec 10-12 min.
Tartaletki wyjąć z foremek dopiero po solidnym wystudzeniu wyciskając je od spodu w górę.
Frużelina: Owoce włożyć do garnka z cukrem i podgrzewać aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Zdjąć z palnika i dodać cytrynę i napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i odstawić do wystudzenia.
Krem pistacjowy: Schłodzony mascarpone wymieszać z pastą pistacjową. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i dodać do masy pistacjowej z mascarpone. Całość dokładnie i delikatnie połączyć.
Składanie: Frużelinę przełożyć do rękawa cukierniczego, ociąć róg i wypełnić dna tartaletek. Krem pistacjowy przełożyć również do rękawa i wypełnić tartaletki z równo z brzegiem i wyrównać nożem.
Na końcu ubić schłodzoną śmietanę, mascarpone i cukier puder na gęsty krem i również włożyć do rękawa cukierniczego z płaską, ozdobną końcówką, wyciskać na środek każdej tartaletki ozdobny szlaczek. Tartaletki udekorować płatkami róż i pistacjami.
6 komentarzy
Goska
Mega odjazd zobaczyłam i muszę zrobić, czy można zrobić tartę z tych składników np. w foremce 25 cm co Pani zaleca, oczywiście malutkie słodycze wyglądają super ale tak pytam z ciekawości . Pisze Pani o 8 sztukach ale te foremki są inne niż standardowe więc zastanawiam się nad proporcjami bo nie mam takich cudnych foremek z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam 🙂
Monia
Cz krem jest na tyle gęsty, że można go użyć do dekoracji babeczek? Czy trzeba zwiększyć ilość mascarpone?
Basia
Co to za forma?
Monika Molecka
Formy do tarteletek z Aliexpress
Basia
Dziękuję.
ewa
Wloski deser czyli „malzenstwo” Wloch-pistacje i Polki -maliny-cudo dla oczu i podniebienia.