Muffinki z malinami i białą czekoladą
Muffinki z malinami i białą czekoladą to niezwykle pulchne i wilgotne muffiny. Ja zrobiłam z dodatkiem kremu z bitej śmietany, świeżymi malinami i cukrem pudrem z liofilizowanych malin. Oczywiście można pominąć ten etap i podać muffiny tylko z cukrem pudrem bądź lukrem.
Składniki 15 szt:
100 g białej czekolady
3 jajka
150 g cukru
1 cukier wanilinowy
200 g sera twarogowego typu President lub serka homogenizowanego
300 g mąki pszennej typ 450
3 łyżeczki proszku pieczenia
90 g masła ekstra 82%
200 g malin świeżych lub mrożonych
Krem:
400ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
świeże maliny
maliny liofilizowane
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170*C z termoobiegiem lub 200*C góra- dół.
Czekoladę białą posiekać na drobne kawałki. Masło roztopić i wystudzić
Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać serek i nadal krótko ubijać tylko do połączenia. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do masy. Dodać roztopione masło i wymieszać. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę i maliny. Bardzo ostrożnie mieszać aby maliny się nie rozpadły.
Ciasto przełożyć do foremek do 3/4 wysokości. Można piec bezpośrednio w sztywnych foremkach lub w blaszce do muffinków wyłożonych miękkimi foremkami do muffinek.
Muffinki piec w 170*C z termoobiegiem lub 200*C góra- dół przez 20-25 min. Muffiny wyłożyć z formy metalowej i studzić na kratce.
Schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Krem Przełożyć do worka cukierniczego z tylką Wilton M1 i wycisnąć na babeczki. Na śmietanę ułożyć maliny i posypać pokruszonymi malinami liofilizowanymi.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
3 komentarze
Magda
Witam czy serek homogenizowany można pominąć? Lub wymienić na skyr jakiś smakowy?
Basia
Dzień dobry, czy borowki amerykańskie zamiast malin tez będą dopuszczalne? Chodzi mi głównie, czy nie wyjdzie zakalec.
Pozdrawiam, Basia
Monika Molecka
Nie gwarantuję 🙂 Ale można spróbować