Bułeczki kokardki

Bułeczki kokardki to bułeczki bardzo puszyste i efektowne. Pięknie ozdobią nasz świąteczny stół.
Składniki na 20 szt:

220 ml letniego mleka

150 ml letniej wody

75 ml oleju

75 ml jogurtu naturalnego

3 łyżki masła

25 g drożdży

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

800 g mąki pszennej typ 550

Dodatkowo:

2 łyżki masła

100 g sezamu jasnego

żółtko+1 łyżka mleka

Przygotowanie:

Masło roztopić i przestudzić. Mleko, wodę połączyć i podgrzać (nie może być gorące), dodać pokruszone drożdże, następnie dodać cukier. Całość dokładnie wymieszać i dodać mąkę, jogurt, olej, sól wyrabiając ciasto, pod koniec dodając roztopione masło. Ciasto wyrabiać ok 10 min ręcznie lub mikserem. Powinno być elastyczne i nie lepić się do rąk. Ciasto to nie wymaga podsypywania mąki.
Cisto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą lub ściereczką bawełnianą. Miskę ustawić w ciepłym miejscu na 1 godz. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Sezam uprażyć na suchej patelni, przesypać na szeroki talerz i odstawić do wystygnięcia. Masło roztopić i przestudzić.

Ciasto podzielić na równych 20 części. Polecam do tej czynności użyć wagi kuchennej, dzięki temu każda bułeczka będzie taka sama. Z każdej części uformować kulkę.

Kulkę rozciągnąć palcami tak aby utworzyć okrągły placek. Następnie ciasto posmarować roztopionym masłem, posypać prażonym sezamem. Placek złożyć na pół, naciąć na środku wąski pasek nie docinając do końca. Boki złożyć do środka a wąski pasek zwinąć ku górze tak aby łączenie było od spodu.

 

 Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik na 200*C z termo obiegiem lub 180*C góra- dół.
Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. włożyć do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec około 20 minut.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!