Deserki leśny mech

Deserki leśny mech to warstwowe desery złożone ze szpinakowego ciasta, frużeliny z owoców leśnych, kremu śmietanowego, posypane granatem. Świetnie sprawdzą się na przyjęciach bo są efektowne i niezwykle smaczne.

Składniki na ok 15 szt (150-170ml):

Ciasto szpinakowe:

2 jaja

100 g cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

75 ml oleju rzepakowego

150 g świeżego szpinaku

1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny

180 g mąki pszennej typ 450

Frużelina z owoców leśnych:

270 g mieszanych owoców mrożonych lub świeżych (malina, jeżyna, jagoda,)

2-3 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka soku z cytryny

1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej+ 2 łyżki zimnej wody

1/2 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżka zimnej wody

Krem śmietankowy:

500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%

250 g mascarpone

2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

granat

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Formę o śr. 24 cm wyłożyć papierem (samo dno). Szpinak przełożyć do wysokiego naczynia, dodać olej i zmiksować blenderem na gładką pulpę. Jajka wraz z cukrem cukrem wanilinowym ubić mikserem na jasną i puszystą masę, dodać pulpę szpinakową i jeszcze chwilę miksować aby masy się połączyły. Dodać skórkę z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość wymieszać szpatułką dość delikatnie aby nie naruszyć puszystości jajek. Masę przelać do formy i piec w nagrzanym do 180*C góra-dół piekarnika przez ok 25-30 min do suchego patyczka.

Ciasto wyjąć z formy, wystudzić a następnie porozrywać palcami na mniejsze kawałki.

Owoce włożyć do garnka z cukrem i sokiem z cytryny i podgrzewać aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Następnie zdjąć frużelinę z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać dokładnie i odstawić do wystudzenia.

Schłodzoną śmietankę, mascarpone i cukier puder ubijać na gęsty krem, przełożyć do worka cukierniczego z prostą końcówką.

Pucharki wypełniać kolejno: szpinakowy biszkopt, krem śmietankowy, frużelina z owoców leśnych, szpinakowy biszkopt, granat.

Schłodzić w lodówce.

 

 

 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz