Deserki leśny mech
Deserki leśny mech to warstwowe desery złożone ze szpinakowego ciasta, frużeliny z owoców leśnych, kremu śmietanowego, posypane granatem. Świetnie sprawdzą się na przyjęciach bo są efektowne i niezwykle smaczne.
Składniki na ok 15 szt (150-170ml):
Ciasto szpinakowe:
2 jaja
100 g cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 ml oleju rzepakowego
150 g świeżego szpinaku
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
180 g mąki pszennej typ 450
Frużelina z owoców leśnych:
270 g mieszanych owoców mrożonych lub świeżych (malina, jeżyna, jagoda,)
2-3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej+ 2 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki żelatyny+ 2 łyżka zimnej wody
Krem śmietankowy:
500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
250 g mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
granat
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Formę o śr. 24 cm wyłożyć papierem (samo dno). Szpinak przełożyć do wysokiego naczynia, dodać olej i zmiksować blenderem na gładką pulpę. Jajka wraz z cukrem cukrem wanilinowym ubić mikserem na jasną i puszystą masę, dodać pulpę szpinakową i jeszcze chwilę miksować aby masy się połączyły. Dodać skórkę z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość wymieszać szpatułką dość delikatnie aby nie naruszyć puszystości jajek. Masę przelać do formy i piec w nagrzanym do 180*C góra-dół piekarnika przez ok 25-30 min do suchego patyczka.
Ciasto wyjąć z formy, wystudzić a następnie porozrywać palcami na mniejsze kawałki.
Owoce włożyć do garnka z cukrem i sokiem z cytryny i podgrzewać aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Następnie zdjąć frużelinę z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać dokładnie i odstawić do wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę, mascarpone i cukier puder ubijać na gęsty krem, przełożyć do worka cukierniczego z prostą końcówką.
Pucharki wypełniać kolejno: szpinakowy biszkopt, krem śmietankowy, frużelina z owoców leśnych, szpinakowy biszkopt, granat.
Schłodzić w lodówce.
Jeden komentarz
Nikoletta
Czy deserki mogą być zrobione dzień wcześniej ?