Prażona cebulka

Prażona cebulka świetnie smakuje na zapiekankach, hamburgerach, hot dogach lub jako osobna przekąska. Można ją kupić ale smak takiej domowej jest nieporównywalny.
Składniki:

2 cebule

1,5 łyżki mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Dodatkowo:

olej do smażenia

Przygotowanie:

Do rondelka lub małego garnka wlać olej i podgrzewać na średnim ogniu. Oleju powinno być tyle, żeby cebula w nim pływała.

Cebulę obrać i pokroić w niezbyt małą kostkę i włożyć do woreczka strunowego. Potrząsać woreczkiem tak aby warstwy cebuli się rozkleiły. Mąkę wymieszać z solą, czosnkiem i wsypać do woreczka. Ponownie dokładnie wymieszać mąkę z cebulą.

Cebulę smażyć partiami w gorącym oleju, raz po raz mieszając aż będzie jasnobrązowa. Uprażoną cebulę wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć z nadmiaru oleju. Cebulę przełożyć do szczelnego pojemnika i można przechowywać nawet kilka tygodni.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA. Tam przepisy “krok po kroku”
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!