Prażona cebulka
Prażona cebulka świetnie smakuje na zapiekankach, hamburgerach, hot dogach lub jako osobna przekąska. Można ją kupić ale smak takiej domowej jest nieporównywalny.
Składniki:
2 cebule
1,5 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do rondelka lub małego garnka wlać olej i podgrzewać na średnim ogniu. Oleju powinno być tyle, żeby cebula w nim pływała.
Cebulę obrać i pokroić w niezbyt małą kostkę i włożyć do woreczka strunowego. Potrząsać woreczkiem tak aby warstwy cebuli się rozkleiły. Mąkę wymieszać z solą, czosnkiem i wsypać do woreczka. Ponownie dokładnie wymieszać mąkę z cebulą.
Cebulę smażyć partiami w gorącym oleju, raz po raz mieszając aż będzie jasnobrązowa. Uprażoną cebulę wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć z nadmiaru oleju. Cebulę przełożyć do szczelnego pojemnika i można przechowywać nawet kilka tygodni.