Sajgonki
Sajgonki jadłam pierwszy raz zagranicą i smakowało mi to bardzo. Mięsno- warzywny farsz zawinięty w papier ryżowy i smażony na oleju. Jest to taka moja wariacja na temat sajgonek. Z sosem słodkim chilli smakują rewelacyjnie.
Składniki na 12 sztuk:
12 arkuszy papieru ryżowego
200 g mięsa mielonego drobiowego
100 g kapusty pekińskiej
50 g pora (jasnozielona część)
70 g marchewki
50 g selera
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tartego imbiru
2 łyżeczki siekanego szczypiorku
2 łyżki sosu sojowego
100g makaronu ryżowego nitki (po namoczeniu)
1 łyżeczka soli
pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia
sos słodki chilli
Przygotowanie:
Kapustę drobno posiekać. Marchewkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w półksiężyce. Makaron ryżowy zalać gorącą wodą, odstawić na 10 min. Makaron odcedzić i przelać zimną wodą. Posiekać go drobno.
Mięso przełożyć do miski, dodać warzywa, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, sos sojowy oraz makaron ryżowy. Doprawić solą i pieprzem.
Masę dokładnie wymieszać.
Do płaskiego, większego naczynie wlać wodę. Papier ryżowy włożyć do wody i namoczyć z każdej strony aż zacznie robić się miękki. Rozłożyć na blacie, nałożyć po 1-2 łyżki farszu i zawinąć najpierw boki a później zwinąć w rulonik dociskając dokładnie.
Smażyć partiami na patelni, na około 3 mm warstwie oleju (sajgonki mają mieć złoty kolor i być zrumienione nieco bardziej niż na zdjęciach). Wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Podawać z sosem chilli.
*wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata