Tarta z kurkami i serem pleśniowy

Tarta z kurkami to przepyszne połączenie grzybów, sera pleśniowego i kruchego, maślanego ciasta. Do farszu dodałam 2 rodzaje sera dzięki czemu tarta jest jeszcze bardziej aromatyczna.
Składniki na formę o śr. 28 cm:

Ciasto:

200 g mąki pszennej typ 550

100 g masła

2-3 łyżki gęstej śmietany 18%

1/3 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

30 g sera Parmegiano Regiano lub Grana Padano

Nadzienie:

200 g kurek

1 łyżka masła

30 g pora (jasnozielona część)

1 ząbek czosnku

300 ml śmietany kremówki 30%

100 ml gęstej śmietany 18%

3 żółtka

1 jajko

50 g sera Parmegiano Regiano lub Grana Padano

50 g sera gouda

szczypta tymianku

1 łyżka posikanej natki pietruszki

świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:

30 g sera camembert

Przygotowanie:

Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto można wykonać w TM (obr. 6, sek 10), ręcznie lub w robocie kuchennym.

Do miski wsypać mąkę, dodać starty ser Grana Padano, sól, czosnek granulowany, kawałki masła, śmietanę i zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto rozwałkować miedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę ( najlepiej aby ciasto było w jednym kawałku). Ciasto nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce przez 30 min.

Piekarnik nagrzać do 190*C góra- dół. Formę z ciastem wyłożyć folią aluminiową, wysypać obciążenie np. kulki ceramiczne lub suchą fasolę i piec przez 15 min, zdjąć obciążenie i piec jeszcze 14- 15 min. 

Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 150* góra- dół. 

Kurki posypać mąką ziemniaczaną, zalać wodą i wymyć. Większe grzyby pokroić na mniejsze. Porc pokroić drobniej. 

Na patelni roztopić masło, dodać por i smażyć chwilę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i oczyszczone kurki. Smażyć aż grzyby odparują z wody. Doprawić solą i pieprzem. 

Do miski wlać obie śmietany, dodać żółtka i jajko, podsmażone kurki, starte na drobnych oczkach sery, tymianek, posiekaną natkę pietruszki sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać. 

Formę z ciastem ustawić na kratce w piekarniku a następnie wylać nadzienie. Na wierzch ułożyć małe kawałki sera camembert. Delikatnie wsunąć formę i piec ok 35 min. 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam dostępne video z przygotowania

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!