Tarty z łososiem, szparagami i serkiem czosnkowym
Te tarty idealnie pasują spotkanie ze znajomymi lub jako lekka kolacja. Połączenie łososia, szparagów i serka czosnkowego dla mnie to strzał w 10.
Składniki na 8 sztuk:
1 płat ciasta francuskiego
1/2 pęczka szparagów zielonych
100 g łososia wędzonego
1 cebula czerwona
100 g serka twarogowego z czosnkiem (typu: Almette)
pieprz świeżo mielony
Dodatkowo:
mleko, do posmarowania
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
W garnku zagotować wodę z solą. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końce i przekroić na pół. Włożyć do gotującej wody i gotować przez 4-5 min. Odsączyć na sitku i przepłukać zimną wodą. Osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w krążki.
Ciasto francuskie pokroić na pół wzdłuż a następnie podzielić tak aby powstało 8 małych tart.
Każdy z nich naciąć nożem dookoła ok 1 cm od brzegu tworząc rant.
Ciasto posmarować serkiem, następnie ułożyć łososia, szparagi, cebulę i całość posypać świeżo mielonym pieprzem.
Brzegi posmarować mlekiem. Piec przez około 15-20 minut aż tarty nabiorą złotego koloru.