Pulpety z kurczaka w sosie warzywnym z koperkiem
Mój mąż stwierdził że to danie szpitalne…Ma trochę racji bo jak byłam długi czas w szpitalu to standardowo raz w tygodniu był pulpet w sosie, ale oczywiście nie takim…. tylko bardzo ubogim.
Ten jest pysznie aromatyczny od warzyw i delikatnie koperkowy. Jako dodatek możecie podać ryż lub ziemniaki i surówkę lub jak u mnie tarte buraczki.
Składniki na ok 15 szt:
500 g mielonego mięsa drobiowego
2 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól
2 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
3 cm kawałek pora
mąka do panierowania
1 pęczek koperku
3 cm kawałek pora
mąka do panierowania
1 pęczek koperku
Składniki na sos:
2 marchewki
1/2 selera
1 pietruszka korzeń
1 l wody
60 ml śmietanki 30%
liść laurowy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce i podsmażyć na klarowanym maśle, dodać pokrojony w półksiężyce por. Doprawić solą, pieprzem i dodać ziele angielskie i liść laurowy. Przykryć pokrywką i dusić ok 10 min mieszając co jakiś czas. Następnie dolać 1 l wody i gotować do miękkości warzyw.
Do mięsa dodać jajko, pokrojony drobno por, bułkę tartą i przyprawy. Wyrobić na gładką jednolitą masę. Wilgotnymi dłońmi formować niewielkie kotleciki i panierować w mące.
Wywar przecedzić, warzywa zostawić na sitku, usunąć z niego ziele i liść laurowy a płyn przelać do garnka z szerokim dnem, doprawić do smaku. Do gotującej ale nie wrzącego wywaru delikatnie wkładam klopsiki. Gotuję około 20
minut.
Sos zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą, zagotować. Dodać warzywa i koperek.
Na końcu dodać śmietankę i wymieszać.
*wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata
3 komentarze
Agata
Coś pysznego ? REWELACJA ☺❤
Kasia
Bardzo fajny przepis i już mam pomysł na obiad. dzięki 🙂
Malwinka
Pyszny, domowy obiadek 🙂