Krewetki ze szpinakiem w sosie śmietanowym

To jedno z ulubionych dań mojego męża. Skradłam nim jego serducho hihi. A tak poważnie to jeśli lubicie krewetki to na pewno Wam zasmakuje. Ja podaję z ryżem lub bagietką. 

 Składniki dla 2 osob: 

250g dużych krewetek (u mnie już obrane)
100g świeżego szpinaku
220 ml śmietanki 30%
1/2 papryczki chili
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny 
1/2 łyżeczki mąki
sól
pieprz
natka pietruszki
Ryż lub bagietka- do podania

Przygotowanie:

 Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Króko smażymy i dodajemy obrane i oczyszczone krewetki, smażymy około 3-4 min. Całość zalewamy śmietanką i dodajemy umyty szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż szpinak całkowicie zmięknie. Papryczkę chili kroimy na cienkie paski lub krążki i dodajemy na patelnie. Jeśli całość już się zagotuje, oprószamy mąką i energicznie mieszamy aby zagęścić nasz sos.  Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub bagietką. 
*wpis powstał we współpracy ze sklepem Kuchnie Świata
https://sklep.kuchnieswiata.com.pl/    

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze