Rolady z szynki wieprzowej

Rolady z szynki wieprzowej

Takie rolady z szynki wieprzowej w moim rodzinnym domu zawsze robił tata w niedzielę. To on był mistrzem w doborze mięsa i dodatków do zwinięcia. Niestety nadszedł moment kiedy musiałam sama przejąć ten „obowiązek” i ratować smak niedzielnego obiadu. Do wykonania tych rolad można użyć mięsa wołowego lub wieprzowego. Najlepiej sprawdzi się szynka.

Składniki:

1 kg mięsa z szynki wieprzowej lub wołowej
2-3 cebule
1 łyżka smalcu
3 łyżki oleju
4 łyżeczki musztardy stołowej
2-3 ogórki kiszone
1 kromka chleba pszennego
100 g boczku surowego lub wędzonego
sól
pieprz
2 gałązki lubczyku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
6 suszonych grzybów

Dodatkowo:

150 ml wody
2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej

Przygotowanie:

Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości 2 cm.
Na desce rozłożyć folię spożywczą, położyć kawałek mięsa, nakryć drugim kawałkiem folii i rozbijać za pomocą tłuczka na bardzo cienkie płaty. Płaty mięsa posypać solą i pieprzem z obu stron, posmarować na jednej stronie, na całej powierzchni musztardą. Na każdym płacie u góry ułożyć po kawałku: chleba, cebuli, ogórka i boczku.

Rolady z szynki wieprzowej
Gotowe płaty zwinąć w roladki i za pomocą sznurka kuchennego związać tak aby roladka się nie rozpadła (Instrukcję jak wiązać można znaleźć na You Tube).
Na patelni rozgrzać smalec razem z olejem, kiedy będzie już mocno nagrzane włożyć gotowe rolady i smażyć możliwie jak najdłużej aby uzyskać złotobrązowy kolor mięsa z każdej strony. Od stopnia przysmażenia mięsa zależeć będzie kolor sosu.
W czajniku zagotować ok 1,5 litra wody.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do podsmażonych rolad i chwilę smażyć aż cebula zacznie się rumienić. Zalać rolady gotującą się wodą tak aby przykrywała rolady w 3/4 ich wysokości i zmniejszyć ogień do minimum, dodać grzyby suszone, liście laurowe, ziela angielskie, gałązkę lubczyku, 1 łyżeczkę soli i trochę świeżo zmielonego pieprzu.
Patelnie przykryć pokrywką i dusić rolady na bardzo małym ogniu przez około 40 minut, uzupełniając w tym czasie wodę która wyparowała.
W międzyczasie można obracać rolady aby równo się dusiły.
Kiedy rolady będą już miękkie, wyjąć na talerz i zdjąć z nich sznurki.
W słoiczku wymieszać wodę z mąką i zaciągnąć gotujący się sos. Gotować jeszcze 2 minuty mieszając. W razie potrzeby można doprawić solą i pieprzem.
Rolady układamy w czystym garnku, sos przelewamy przez sitko aby pozbyć się ewentualnych grudek czy ziaren.
Rolady z szynki wieprzowej podajemy z kluskami lub ziemniakami.
Smacznego!!!
Rolady z szynki wieprzowej

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!