Rolady z szynki wieprzowej
Takie rolady z szynki wieprzowej w moim rodzinnym domu zawsze robił tata w niedzielę. To on był mistrzem w doborze mięsa i dodatków do zwinięcia. Niestety nadszedł moment kiedy musiałam sama przejąć ten „obowiązek” i ratować smak niedzielnego obiadu. Do wykonania tych rolad można użyć mięsa wołowego lub wieprzowego. Najlepiej sprawdzi się szynka.
Składniki:
1 kg mięsa z szynki wieprzowej lub wołowej
2-3 cebule
1 łyżka smalcu
3 łyżki oleju
4 łyżeczki musztardy stołowej
2-3 ogórki kiszone
1 kromka chleba pszennego
100 g boczku surowego lub wędzonego
sól
pieprz
2 gałązki lubczyku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
6 suszonych grzybów
Dodatkowo:
150 ml wody
2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej
Przygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości 2 cm.
Na desce rozłożyć folię spożywczą, położyć kawałek mięsa, nakryć drugim kawałkiem folii i rozbijać za pomocą tłuczka na bardzo cienkie płaty. Płaty mięsa posypać solą i pieprzem z obu stron, posmarować na jednej stronie, na całej powierzchni musztardą. Na każdym płacie u góry ułożyć po kawałku: chleba, cebuli, ogórka i boczku.
![Rolady z szynki wieprzowej](https://1.bp.blogspot.com/-myT3zrnHge0/XRymPJy4OtI/AAAAAAAALmw/xIgU9tV6YyEKZ3hu-rlmv-csYHyYddm8ACLcBGAs/s400/1B724EC2-ED18-416F-BD64-91B91528C1A3.jpeg)
Na patelni rozgrzać smalec razem z olejem, kiedy będzie już mocno nagrzane włożyć gotowe rolady i smażyć możliwie jak najdłużej aby uzyskać złotobrązowy kolor mięsa z każdej strony. Od stopnia przysmażenia mięsa zależeć będzie kolor sosu.
W czajniku zagotować ok 1,5 litra wody.
Patelnie przykryć pokrywką i dusić rolady na bardzo małym ogniu przez około 40 minut, uzupełniając w tym czasie wodę która wyparowała.
W międzyczasie można obracać rolady aby równo się dusiły.
Kiedy rolady będą już miękkie, wyjąć na talerz i zdjąć z nich sznurki.
W słoiczku wymieszać wodę z mąką i zaciągnąć gotujący się sos. Gotować jeszcze 2 minuty mieszając. W razie potrzeby można doprawić solą i pieprzem.
Rolady układamy w czystym garnku, sos przelewamy przez sitko aby pozbyć się ewentualnych grudek czy ziaren.
Rolady z szynki wieprzowej podajemy z kluskami lub ziemniakami.
![Rolady z szynki wieprzowej](https://1.bp.blogspot.com/-PrkBNwJ2Hao/XRynb7qxCbI/AAAAAAAALm8/GsOWlezdk0cm-73I3YZSAPkVk9I9FSHGwCLcBGAs/s640/0F82DDE0-7C87-4251-8FD2-D6E5DAD16DA8.jpeg)
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
![](http://pysznieczyprzepysznie.pl/wp-content/uploads/2019/07/image2-75x75.jpeg)