Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Cukinia faszerowana mięsem mielonym smakuje rewelacyjnie dzięki dobrze przyprawionemu farszowi. Zapieka się ją w piekarniku posypaną serem lub posypuje serem feta już po upieczeniu. Świetnie smakuje podawana z ryżem.
Składniki dla 4 osób:
4 młode, mniejsze cukinie
400 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
8 pomidorków cherry
1 puszka pomidorów krojonych
1/2 łyżeczki soli
pieprz
1/2 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczka oregano
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki cukru
50 g sera feta
Przygotowanie:
Cukinie umyć i osuszyć, przeciąć wzdłuż na pół. Z każdej połówki wydrążyć miąższ za pomocą małej łyżeczki. Miąższ odłożyć na bok. Wydrążone połówki ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Piekarnik nagrzać do180*C z termoobiegiem lub 200*C góra-dół.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko smażyć. Dodać mięso mielone i smażyć aż zacznie się przypiekać. Pomidorki cherry przekroić na pół i dodać na patelnię, dodać pomidory z puszki, miąższ z cukinii, przyprawy. Całość wymieszać i dusić aż odparuje woda. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Farszem napełnić polówki cukinii. Naczynie z cukiniami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 min. Po wyjęciu posypać serem feta.
Jeden komentarz
Wiktoria
Robiłam dwa razy i mój chłopak jest zawsze oczarowany (ja nie jem mięsa ale bardzo Kubie mu gotować) także serdecznie polecam!! Ja osobiście dodaje jeszcze paprykę słodka i troszkę ostrej 🙂 Polecam serdecznie nawet zrobić sam farsz do kaszy, makaronu czy ziemniaków.