Sałata na słodko- kwaśno

Sałata na słodko- kwaśno to przepis z pokolenia na pokolenie. Kwaśna śmietana wymieszana z cukrem i octem (z cytryną to już nie będzie to samo) oraz przyprawami. Do kruchych liści sałaty można dodać ulubione dodatki np. ogórka, rzodkiewkę czy pomidora.
Składniki:

1 główka sałaty

pęczek rzodkiewek

1 ogórek

Sos:

200 ml gęstej kwaśnej śmietany

1 łyżka octu 10%

1 łyżeczka cukru

sól i pieprz

szczypiorek

Przygotowanie:

Sałatę umyć, osuszyć i poszarpać liście na mniejsze kawałki. Rzodkiewki i ogórka umyć i pokroić w półksiężyce. Wszystko ułożyć na półmisku.

Składniki na sos wymieszać dokładnie. Sosem polać sałatę najlepiej krótko przed podaniem.

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!