Tarta z kremem waniliowym i owocami
Tarta z kremem waniliowym i owocami to maślany kruchy spód z kremem na bazie budyniu i mascarpone. Na kruchy spód dodałam dżem z czarnej porzeczki i jest to strzał w 10 bo idealnie przełamuje słodycz kremu.
Składniki na śr.24 cm :
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
Krem waniliowy:
1 szklanka mleka
25 g budyniu waniliowego bez cukru
3 łyżki cukru
120 g serka mascarpone
Dodatkowo:
150 g dżemu z czarnej porzeczki
świeże owoce (borówki, truskawki, maliny, porzeczki, czereśnie itp)
2-3 łyżki konfitury morelowej (do posmarowania owoców)
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i siekać nożem do momentu aż powstanie kruszonka, następnie rękami zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulkę i zwinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min.
Schłodzonym ciastem wylepić formę (dno i boki).
Ciasto włożyć ponownie do lodówki na 30 min. Po tym czasie nakłuć widelcem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 15-20 minut aż się zezłoci.
Ciasto wyjąć z piekarnika i dokładnie wystudzić.
Krem: Mleko wlać do garnka ale 50 ml zostawić w szklance i rozmieszać w niej proszek budyniowy.
Do mleka w garnku dodać cukier i zagotować.
Wlać rozmieszany proszek budyniowy i energicznie mieszać aż do zgęstnienia.
Budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Schłodzony budyń zmiksować z serkiem mascarpone.
Na kruchy spód delikatnie rozsmarować dżem z czarnej porzeczki, następnie krem waniliowy, ułożyć owoce i posmarować rozpuszczoną konfiturą morelową. Tartę przechowywać w lodówce.