Profiteroles czyli mini ptysie z alkoholowym kremem
Profiterole to małe ptysie z ciasta parzonego. Po upieczenie nadziewane kremem lub bitą śmietaną za pomocą szpiczastej szprycy. Krem budyniowy, mocno alkoholowy, posmarowane gorzką czekoladą to idealne połączenie smaków. Do deseru polecam herbatkę Richmont White Pearl of Fuijan, lekka, o delikatnym aromacie kwiatowym.
Składniki na 30szt:
1 szklanka mąki 120 g masła
1 łyżka cukru
4 jajka
Przygotowanie:
Wodę, masło oraz cukier umieścić w rondlu i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać mąkę i łyżką mieszać energicznie, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto przełożyć do misy miksera i mieszać, wbijając kolejno po jednym jajku. Masa powinna być gładka i jednolita. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką, lub przy pomocy łyżki wykładać niewielkie kulki w dużych odstępach. Piec w 200ºC przez 25 minut. W trakcie pieczenia i studzenia nie otwierać drzwiczek. Pozostawić na kilka godzin do całkowitego wystudzenia w piekarniku.
Do rondelka wlać mleko. Do kubka odlać pół szklanki mleka, dodać wódkę, ekstrakt waniliowy i 1,5 budyniu. Całość dokładnie rozmieszać. Do reszty mleka w rondelku dosypać pół szkl cukru i mieszać do momentu aż się zagotuje. Do gotującego mleka wlać zawartość kubka i energicznie za pomocą rózgi mieszać aż masa zacznie gęstnieć. Chwilę gotować cały czas mieszając. Rondelek zdjąć z palnika i za pomocą miksera, do jeszcze gorącego budyniu wmiksować po łyżce masła i żółtka na przemian do połączenia wszystkich składników.
Masę wystudzić.
Wychłodzone ptysie nadziewać za pomocą szprycy cukierniczej.
Gotowe ptysie można posypać cukrem pudrem lub posmarować roztopioną czekoladą.
2 komentarze
pysznieczyprzepysznie
Dziękuję ?
Lena
ale urocze!