Chałka
Chałka to idealne pieczywo na śniadanie czy kolację. kawałek delikatnej chałki z masłem, kubek ciepłego kakao i jestem w raju.
Składniki:
50 g masła 82%
300 ml mleka
20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
60 g cukru
550 g mąki pszennej typ 550 lub 650
1 płaska łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Dodatkowo:
1 żółtko+ 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Dużą miskę lekko natłuścić, odstawić. Mleko podgrzać, masło rozpuścić. Przelać do naczynia, dodać pokruszone drożdże i cukier. Całość dobrze wymieszać.
Dodać mąkę i sól. Wyrobić. Ciasto włożyć do przygotowanej wcześniej dużej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do momentu aż podwoi swoją objętość, czyli ok. 1 godz.
Na blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części (najlepiej z pomocą wagi kuchennej), z każdej uformować wałek spłaszczając ich końce (wszystkie równej długości).
Połączyć końcówki 4 wałków, spleść je ze sobą (ja do pomocy użyłam tego filmu ). Dwa splecione wałki ułożyć w literę S.
Zaplecione ciasto umieścić na przygotowanej blasze, przykryć ręcznikiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia ok 30 min.
Podczas wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni góra-dół. W osobnym naczyniu roztrzepać żółtko i dodać łyżkę mleka.
Wierzch chałki posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i piec ok 25-30 min lub do czasu, gdy pukając w chałkę od spodu usłyszymy głuchy dźwięk. Chałka najlepiej smakuje z masłem lub ulubionym dżemem.
Zapraszam na Instagram tam video z przygotowania chałki
10 komentarzy
Zosia
Czy mogę y,tc mąki 750 lub 405 ? Takie 2 maM w domu i nie wiem, która będzie lepsza;)
Magda
Pani Moniko ! Przepis jest świetny. Chałka zawsze się udaje 🙂 polecam wypróbowanie wersji z maślanaą kruszonką !
Iza
Fantastyczna w smaku i banalna do zrobienia!
Jest Pani nieoceniona ?
Monika Molecka
Dziękuję serdecznie 🙂
Rob75
A czy do ciasta nie dodajemy jajka?
Monika Molecka
nie
Natalia
Wygląda super, wypróbuję ten przepis! do drożdży zamiast mąki dodajemy masło? Muszę się upewnić, bo pierwszy raz widzę taki sposób;)
Anonimowy
Pięknie wyglada.Z domowym dżemikiem oj zjadła bym.
gin
Ta wygląda wyjątkowo okazale 🙂
posmakujto!
Wczoraj robiłam,ale na 3 plecioną, idealna na śniadanko z miodem albo dobrym dżemem 🙂