Schab w sosie własnym z warzywami
Nie wiedziałam, że schab w sosie może być tak pyszny i soczysty! Nie miałam miłych wspomnień ze schabem. Za każdym razem wychodził mi suchy aż dziś go odczarowałam. Jest przepyszny schab w sosie własnym z warzywami.
Składniki:
7 kotletów schabowych pokrojonych na grubość ok 2 cm
1 cebula
1 marchewka pokrojona w plasterki
1/4 selera pokrojonego w kawałki
1/2 pora pokrojonego w plasterki
1 cebula
1 marchewka pokrojona w plasterki
1/4 selera pokrojonego w kawałki
1/2 pora pokrojonego w plasterki
przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, suszony lubczyk, papryka słodka, majeranek,
olej
olej
Przygotowanie:
Schab przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, papryką słodką i ostrą, majerankiem.
Skropić kotlety olejem i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę (można również na noc)
Podsmażyć mięso na patelni (stopień przysmażenia wpływa na końcowy kolor sosu) i przełożyć do garnka a na tę samą patelnię dodać pokrojoną w kostkę cebule, podsmażyć na prawie złoto. Zalać patelnię gorącą wodą, tak aby wszystkie smaki puściły z patelni i przelać wszystko do garnka.
Dolać do garnka wody tak, by przykryła mięso, dodać marchew, seler, pokrojonego pora, liście laurowe i ziele angielskie.
Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok 2 godziny. Na końcu sos można zaciągnąć mąką.
Skropić kotlety olejem i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę (można również na noc)
Podsmażyć mięso na patelni (stopień przysmażenia wpływa na końcowy kolor sosu) i przełożyć do garnka a na tę samą patelnię dodać pokrojoną w kostkę cebule, podsmażyć na prawie złoto. Zalać patelnię gorącą wodą, tak aby wszystkie smaki puściły z patelni i przelać wszystko do garnka.
Dolać do garnka wody tak, by przykryła mięso, dodać marchew, seler, pokrojonego pora, liście laurowe i ziele angielskie.
Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok 2 godziny. Na końcu sos można zaciągnąć mąką.
Jeden komentarz
Marzena
Proste i smaczne danie. Takie lubię najbardziej. Chętnie wracam do Pani przepisów. Pozdrawiam!