Serniczki na zimno w szklankach
Szybki deser, idealny na lato kiedy sezon truskawkowy w pełni. Wystarczy zaledwie parę składników i możemy cieszyć się mini ciastem w szklance.
Składniki na 4 szklanki:
Spód:
150 g ciastek maślanych lub herbatników
50 g masła masła
Masa serowa:
300 g sera twarogowego „Mój ulubiony”
1 galaretka truskawkowa + 3/4 szklanki gorącej wody
50 g cukru pudru
100 ml śmietany kremówki 30%
Warstwa truskawkowa:
150 g truskawek
2 łyżki cukru trzcinowego
Dodatkowo:
truskawki (do przyklejenia do ścianek)
mięta lub melisa do dekoracji
Przygotowanie:
Ciastka dokładnie rozkruszyć i połączyć z roztopionym masłem.
Tak przygotowanymi ciastkami wyłożyć dno szklanek i wyrównać.
Truskawki umyć i usunąć szypułki. Parę sztuk pokroić w plastry i wyłożyć nimi boki szklanek.
Galaretkę truskawkową rozpuścić i dokładnie wymieszać w gorącej wodzie. Odstawić do wystudzenia aż zacznie tężeć.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem.
Ser włożyć do miski, dodać ubitą śmietanę i mikserem zmiksować, następnie wlewać tężejącą galaretkę i krótko zmiksować.
Masą serową wlać ostrożnie do szklanek i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia na 2-3 godziny.
Resztę truskawek pokroić w drobne kawałki i razem z cukrem trzcinowym umieścić w garnku i podgrzewać aż truskawki zaczną się rozpadać. Truskawki zmiksować blenderem i odstawić do wystygnięcia.
Warstwę truskawkową wyłożyć na stężonej masie serowej.
Smacznego!!!
