
Zapiekanka z tostów francuskich
Zapiekanka z tostów francuskich to pomysł na przepyszne śniadanie. Zapiekankę z tostów francuskich można przygotować z pozostałego pieczywa tj. chałka, brioche, pszenny czy nawet rogalików francuskich.
Składniki:
8 kromek chałki
4 jajka
60 g cukru
250 ml mleka
50 ml śmietany kremówki
1 cukier z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
jogurt naturalny
świeże owoce: borówki, maliny
cukier puder
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Chałkę pokroić na kromki.
Jajka, mleko, śmietanę, cukier, cynamon i cukier waniliowy zblendować krótko tylko do połączania składników.
Masę jajeczną przelać do szerokiego naczynia i zanurzać każdą kromkę dokładnie z obu stron.
Kromki układać w naczyniu. Pozostałą masą jajeczną polać jeszcze kromki w naczyniu, tak do połowy wysokości.
Naczynie wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec ok 40 min. gdyby zapiekanka zaczęła się zbyt mocno przypiekać z góry można przykryć ją papierem do pieczenia.
Zapiekanka z tostów francuskich najlepiej smakuje posypana cukrem pudrem i podana z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.
Smacznego!!!


Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

