Sernik ciasteczkowy Biscoff
Sernik ciasteczkowy Biscoff to niezwykle kremowy sernik na spodzie ciasteczkowym z korzennym posmakiem. Na wierzchu krem z ciasteczek Biscoff Lotus dodaje jeszcze więcej świątecznego smaku.
Składniki na śr.21-22 cm:
Spód:
160 g ciasteczek korzennych Biscoff Lotus
40 g masła, roztopionego
Masa serowa:
600 g sera twarogowego potrójnie zmielonego ( u mnie „Mój ulubiony” Wieluń)
250 g mascarpone
1 budyń waniliowy bez cukru (35g)
3 jajka
120 g cukru
1 łyżka cukru z wanilią lub cukru wanilinowego
Dodatkowo:
150 g kremu ciasteczkowego Lotus Biscoff
150 ml śmietanki kremówki 36%+ 1 łyżka cukru pudru
3 ciastka Lotus Biscoff
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175°C góra- dół. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno osobno i boki osobnym paskiem papieru).
Ciasteczka zmielić na piasek w malakserze lub włożyć do woreczka i uderzać tłuczkiem. Zmielone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem. Ma przypominać mokry piasek. Ciastka z masłem wysypać na dno tortownicy i dokładnie docisnąć. Tak przygotowany spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 175°C góra- dół przez 15 min.
Piekarnik schłodzić do 130°C góra- dół.
Ser, mascarpone, cukier i cukier z wanilią zmiksować mikserem do połączenia- ok 3 min. Następnie dodawać po 1 jajku i mieszać szkatułą do połączenia. Kolejne jajko wbijać kiedy poprzednie zostanie wmieszane. Na samym końcu dodać proszek budyniowy i wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód i wyrównać. Tortownicę owinąć folią aluminiową, zapobiegnie to ewentualnemu wycieknięciu masy podczas pieczenia. Sernik piec przez 60 min w temperaturze 130°C góra- dół. Piekarnik wyłączyć i zostawić sernik do całkowitego wystudzenia wewnątrz piekarnika a następnie przełożyć do lodówki na kilka godzin.
Krem ciasteczkowy Biscoff lekko podgrzać i rozsmarować na wierzchu sernika. Schłodzić.
Sernik udekorować ubitą śmietaną z cukrem pudrem i pokruszonymi ciasteczkami.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokażę jak zrobić ten sernik
7 komentarzy
Monia
Czy na pewno tyko 130′? U mnie po godzinie ciasto cały czas lejące.
Monika Molecka
Tak napewno 🙂
Monika Molecka
Tak napewno, sernik ma się ruszać po dotknięciu tortownicy 🙂
Monia
Czy na pewno tyko 130′? U mnie było ciasto po godzinie cały czas lejące.
Ola
A czy białka można ubić na sztywno i dodać czy nie będzie ten sernik wtedy bardziej puszysty?
Monika Molecka
Nie zalecam ubijania białek
Nocleg
Cudowny sernik. Wygląda naprawdę imponująco i niesamowicie. Solidne podejście.