Sernik ciasteczkowy Biscoff

Sernik ciasteczkowy Biscoff to niezwykle kremowy sernik na spodzie ciasteczkowym z korzennym posmakiem. Na wierzchu krem z ciasteczek Biscoff Lotus dodaje jeszcze więcej świątecznego smaku. 
Składniki na śr.21-22 cm:

Spód:

160 g ciasteczek korzennych Biscoff Lotus

40 g masła, roztopionego 

Masa serowa:

600 g sera twarogowego potrójnie zmielonego ( u mnie „Mój ulubiony” Wieluń)

250 g mascarpone

1 budyń waniliowy bez cukru (35g)

3 jajka

120 g cukru 

1 łyżka cukru z wanilią lub cukru wanilinowego

Dodatkowo:

150 g kremu ciasteczkowego Lotus Biscoff

150 ml śmietanki kremówki 36%+ 1 łyżka cukru pudru

3 ciastka Lotus Biscoff 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 175°C góra- dół. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (dno osobno i boki osobnym paskiem papieru). 

Ciasteczka zmielić na piasek w malakserze lub włożyć do woreczka i uderzać tłuczkiem. Zmielone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem. Ma przypominać mokry piasek. Ciastka z masłem wysypać na dno tortownicy i dokładnie docisnąć. Tak przygotowany spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 175°C góra- dół przez 15 min.

Piekarnik schłodzić do 130°C góra- dół.

Ser, mascarpone, cukier i cukier z wanilią zmiksować mikserem do połączenia- ok 3 min. Następnie dodawać po 1 jajku i mieszać szkatułą do połączenia. Kolejne jajko wbijać kiedy poprzednie zostanie wmieszane. Na samym końcu dodać proszek budyniowy i wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód i wyrównać. Tortownicę owinąć folią aluminiową, zapobiegnie to ewentualnemu wycieknięciu masy podczas pieczenia. Sernik piec przez 60 min w temperaturze 130°C góra- dół. Piekarnik wyłączyć i zostawić sernik do całkowitego wystudzenia wewnątrz piekarnika a następnie przełożyć do lodówki na kilka godzin. 

Krem ciasteczkowy Biscoff lekko podgrzać i rozsmarować na wierzchu sernika. Schłodzić. 

Sernik udekorować ubitą śmietaną z cukrem pudrem i pokruszonymi ciasteczkami.

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokażę jak zrobić ten sernik

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

5 komentarzy