Sernikobrownie z owocami lata czyt. malinami :)

Jest najlepsze ciasto pod słońcem. Pysznie czekoladowe, z kremowym serkiem mascarpone i malinkami. Czekolada, maliny i rozpływający się w ustach kremowy ser to zdecydowanie wspaniałe połączenie.
Składniki:
Składniki na masę czekoladową (forma 25×30 cm):
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
200 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
3 jajka
110 g mąki
Składniki na masę serową:
400 g kremowego serka (użyłam mascarpone)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 jajka
Oraz:
150 g malin
Przygotowanie:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Kremowy serek umieszczamy w misce, dodajemy 3/4 szklanki cukru pudru, ekstrakt z wanilii, łyżeczkę mąki i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy kolejno 2 jajka, miksując po każdym dodaniu ok. 30 sekund. Odstawiamy.
Czas na masę czekoladową. Masło ucieramy razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajka, miksując po każdym ok. 30 sekund. Wlewamy przestudzoną czekoladę i miksujemy do połączenia wszystkich składników. Na sam koniec partiami dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką albo miksujemy na niskich obrotach.
3/4 masy czekoladowej wylewamy na blaszkę, następnie wylewamy całą masę serową i na górę resztę masy czekoladowej. Staramy się w miarę równo rozprowadzić górną warstwę łyżką. Na wierzchu ciasta układamy maliny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni i pieczemy przez ok. 50-65 minut (lub odrobinę dłużej – należy sprawdzać patyczkiem czy ciasto nie jest surowe). Studzimy w uchylonym piekarniku. Kroimy na kwadraty.

Smacznego!!!
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

4 komentarze