Słony karmel
Słony karmel to gęsty sos o smaku cukierków karmelowych. Idealnie pasuje do wielu deserów lub jako polewa na sernik czy lody.
Składniki na słoik o pój. 350 ml:
200 g cukru białego
50 g masla
200 ml śmietanki kremówki 30%
2 szczypty soli (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do garnka z grubym dnem wsypać cukier i na średniej mocy palnika roztapiać aż znikną kryształki cukru i powstanie złoty syrop. Do syropu dodać masło i mieszać aż syrop całkowicie wchłonie tłuszcz. Następnie wlać śmietankę (uwaga! będzie się mocno gotowało) i mieszać aż całość się połączy. Jeśli zrobią się grudki, gotować i mieszać do momentu aż się rozpuszczą. Karmel jeszcze chwilę pogotować i zestawić w ognia. Pozostawić w garnku aż lekko przestygnie. Do karmelu dodać sól, wymieszać i przelać do słoika. Zakręcony słoik wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Karmel można przechowywać w lodówce kilka tygodni.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA