Słony karmel

Słony karmel to gęsty sos o smaku cukierków karmelowych. Idealnie pasuje do wielu deserów lub jako polewa na sernik czy lody. 
Składniki na słoik o pój. 350 ml:

200 g cukru białego

50 g masla

200 ml śmietanki kremówki 30%

2 szczypty soli (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do garnka z grubym dnem wsypać cukier i na średniej mocy palnika roztapiać aż znikną kryształki cukru i powstanie złoty syrop. Do syropu dodać masło i mieszać aż syrop całkowicie wchłonie tłuszcz. Następnie wlać śmietankę (uwaga! będzie się mocno gotowało) i mieszać aż całość się połączy. Jeśli zrobią się grudki, gotować i mieszać do momentu aż się rozpuszczą. Karmel jeszcze chwilę pogotować i zestawić w ognia. Pozostawić w garnku aż lekko przestygnie. Do karmelu dodać sól, wymieszać i przelać do słoika. Zakręcony słoik wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Karmel można przechowywać w lodówce kilka tygodni. 

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!