Szakszuka

Szakszuka jestt to danie pochodzące z Tunezji. Danie sycące i pożywne. Możecie dodać swoje ulubione dodatki do sosu pomidorowego np. szpinak, kiełbaskę a na wierzch fetę lub ser pleśniowy. Obowiązkowo posypana szczypiorem lub rzeżuchą.
Składniki dla 2 os.
4 jajka
1 puszka pomidorów krojonych
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1/4 szt. papryki czerwonej
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
szczypiorek lub rzeżucha
50 g szpinaku świeżego (opcjonalnie)
Przygotowanie:

 

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Paprykę pokroić w małą kostkę. Rozgrzać na patelni olej i podsmażyć na niej cebulę i czosnek. Gdy cebula będzie szklista dodaj równocześnie paprykę. Podsmażyć do momentu aż papryka będzie miękka. Następnie dodać pomidory z puszki oraz przyprawy i szpinak. Całość należy doprowadzić do wrzenia i gotować aż woda odparuje, a sos zrobi się gęsty. W sosie zrobić 4 wgłębienia. Wbić w nie jajka, posypać solą i pieprzem, a następnie całość przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień na najmniejszy. Kiedy jajka będą już u góry ścięte. Całość posypać szczypiorkiem lub rzeżuchą. Szakszuka najlepiej smakuje na ciepło.
 
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!