Kiełbasa ze słoika
Kiełbasa ze słoika to wspomnienie dzieciństwa. Aromat czosnku unoszący się w powietrzu przywołuje we mnie same pozytywne emocje. Kiełbasa ze słoika najlepiej smakuje w połączeniu z ogórkiem kiszonym i musztardą.
Kiełbasa w słoiku może być przechowywana do kilku tygodni w lodówce.
Do przygotowania kiełbasy ze słoika zainspirowała mnie Iza.
Składniki na 15 słoików:
1,5 kg szynki wieprzowej
1 kg łopatki wieprzowej
700 g boczku surowego
5 ząbków czosnku
5,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
6 łyżeczek majeranku
300 ml wody
2 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
Słoiki niskie i szerokie umyć i wyparzyć.
Mięso pokroić na małe kawałki i zmielić w maszynce do mięsa na najgrubszych oczkach. Można także poprosić sprzedawcę w sklepie o zmielenie jeśli nie posiadamy maszynki. Zmielone mięso przełożyć na dużą miskę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, majeranek, pieprz i żelatynę. Całość wyrobić dokładnie dość długo aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, w trakcie dolewaj wodę. Wodę dolewaj partiami kiedy jedna zostanie wrobiona dolewaj kolejną. Mięso przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na ok. 2 godz aby smaki się przegryzły.
Do wyparzonych słoików bardzo mocno ubijać kiełbasę tak aby nie było przestrzeni z powietrzem. Słoiki wypełniać do 3/4 jej wysokości ponieważ kiełbasa podczas gotowania urośnie.
W dużym garnku na samo dno ułożyć ściereczkę lub ręcznik lniany, ułożyć słoiki ale tak aby jeden nie uderzał o drugi. Garnek uzupełnić wodą do 3/4 wysokości słoików, przykryć i gotować na średnim ogniu przez 2-2,5 godz. licząc od zagotowania.
Słoiki wyjąć, wystudzić a następnie włożyć do lodówki, wtedy wytworzy się słynna w tej kiełbasie galaretka. Kiełbasa ze słoika może być przechowywana w lodówce do kilku tygodni.
9 komentarzy
Sandra
Wow, chce zrobić, ale 15sloikow to za dużo, jakbym zrobiła z połowy składników, to żelatyny w proszku też wystarczy pół czyli łyżka?
Monika Molecka
Tak wszystko należy podzielić
DD
W jakim momencie zamykasz słoiki? Przed gotowaniem czy po? A jak po, to wystudzone, czy gorące? Wygląda ???
Monika
Z pewnoscia przed wlozeniem do garnka zakrecamy mocno gdyz podczas gotowania od razu sie wekuja
Monika Molecka
Oczywiście przed gotowaniem zakręca się słoiki
Barbara
WITAM. Zrobiłam z szynki i boczku. zamiast soli zwykłej dałam peklowaną i trochę dłużej potrzymałam w lodówce. Wyszła super. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.
Agnieszka
Bardzo dobry przepis, swietne proporcje, robilam juz 2razy! Maz ma na kanapki do pracy?
monika
Super, bardzo dziekuje za ten przepis, właśnie kiełbaska sie robi 😀 pozdrawiam
Renata
To będzie najpyszniejsza kiełbaska , właśnie się gotuje. A wiem ,że będzie pyszna bo najpierw troszkę podjadlam na surowo z chlebem. Pychota ?