Szarlotkowe omleciki biszkoptowe
Szukałam czegoś lekkiego a zarazem czegoś co przeniesie mnie w klimat Świąt. Trafiłam na przepis na omlety na blogu www.mojewypieki.pl dodałam do nich nadzienie z jabłek z cynamonem oraz lekką bitą śmietanę i tak powstał deser idealny.
Składniki:
szczypta soli
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i skrobię wymieszać, przesiać.
Przygotować 2 płaskie blachy, wyłożyć ja papierem do pieczenia. Na każdym z nich narysować 4 okręgi o średnicy 10 cm każdy.
W misie miksera umieścić białka. Rozpocząć ubijanie. Po lekkim spienieniu się białek dodać szczyptę soli. Ubić, do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając. Po zakończeniu ubijania dodać żółtka i ubić. Dodać przesianą mąkę ze skrobią, delikatnie wymieszać szpatułką.
Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć na okręgi, około 2 pełnych łyżek na każdy z okręgów, wyrównać łyżką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 6 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, natychmiast zdjąć omleciki z blachy (pomagając sobie szpatułką lub odwrócić papier do pieczenia w taki sposób, by omleciki znalazły się pod spodem i wtedy zdjąć z nich papier), zgiąć je w połowie i odłożyć na bok (położyć np. na ten sam papier do pieczenia), pozostawić do wystudzenia.