Szarlotkowe omleciki biszkoptowe

Szukałam czegoś lekkiego a zarazem czegoś co przeniesie mnie w klimat Świąt. Trafiłam na przepis na omlety na blogu www.mojewypieki.pl dodałam do nich nadzienie z jabłek z cynamonem oraz lekką bitą śmietanę i tak powstał deser idealny.

 

 Składniki:

Omlety 8szt:
3 duże jajka
szczypta soli
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i skrobię wymieszać, przesiać.
Przygotować 2 płaskie blachy, wyłożyć ja papierem do pieczenia. Na każdym z nich narysować 4 okręgi o średnicy 10 cm każdy.
W misie miksera umieścić białka. Rozpocząć ubijanie. Po lekkim spienieniu się białek dodać szczyptę soli. Ubić, do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas ubijając. Po zakończeniu ubijania dodać żółtka i ubić. Dodać przesianą mąkę ze skrobią, delikatnie wymieszać szpatułką.
Gotowe ciasto biszkoptowe wyłożyć na okręgi, około 2 pełnych łyżek na każdy z okręgów, wyrównać łyżką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 6 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, natychmiast zdjąć omleciki z blachy (pomagając sobie szpatułką lub odwrócić papier do pieczenia w taki sposób, by omleciki znalazły się pod spodem i wtedy zdjąć z nich papier), zgiąć je w połowie i odłożyć na bok (położyć np. na ten sam papier do pieczenia), pozostawić do wystudzenia.

 
Mus jabłkowy:
2 jabłka
1/2 łyżeczki cynamony
2 łyżki soku z cytryny
cukier (jeśli jabłka są kwaśne)
 
Jabłka obrać i pokroić w grubszą kostkę. Wrzucić do garnka i polać sokiem z cytryny. Dodać cynamon i smązyć na małym ogniu do czasu aż sok całkowicie odparuje.
Mus jabłkowy pozostawić do całkowitego przestygnięcia. 
Śmietana:
400 ml śmietany kremówki 30% 
1,5 łyżki cukru pudru
 
 Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. 
Omleta nadziać 1 łyżka musu jabłkowego. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w postaci głęboko wciętej gwiazdki i nadziać omleciki.
 Oprószyć cukrem pudrem i podawać.
 
 

Smacznego!!!

 
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!