Sałatka z kaszą pęczak z brukselką, szpinakiem i serem feta
Tak zasmakowało mi ostatnie połączenie z kaszą że powstało podobne danie ale z brukselką, bo to na nią teraz sezon.
Składniki:
100g kaszy pęczak
300g brukselki
2 łyżki oliwy lub 1 łyżka masła
100g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
4-5 pomidorów suszonych
świeżo mielony pieprz
50 g sera feta
Przygotowanie:
Kaszę ugotować.
Brukselkę obrać. Zagotować w garnku wodę z łyżeczką soli i wrzucić oczyszczoną brukselkę. Gotować 5 min i odcedzić na sitku.
Na patelni rozgrzać oliwę i dodać brukselkę. Dusić przez około 5 min.
Dodać pokrojone w paski pomidory suszone i zetrzeć na tarce 1 ząbek czosnku. Całość chwilę podsmażyć i dodać ugotowaną kaszę, sos sojowy.
Umyty szpinak poszarpać rękami i wrzucić na patelnię. Chwilę smażyć aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą i pieprzem.
Wyłożyć na talerze i na wierzch pokruszyć ser feta.
Można jeść na ciepło lub na zimno